Вујичић: СНСД неће подржати измјене изборног закона јер нису обрађени суштински проблеми

Срна
Вујичић: СНСД неће подржати измјене изборног закона јер нису обрађени суштински проблеми

САРАЈЕВО - Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Мирослав Вујичић изјаво је да СНСД неће подржати Приједлог закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ, који је предложио Клуб посланика СДА, зато што у њему нису обрађени суштински проблеми у изборном процесу у БиХ.

Према његовим ријечима, дилема у закону је и употреба такозваног Донтовог система рачунања мандата, тако да је остала ситуација да приликом расподјеле мандата један глас вриједи колико и три гласа.

"Такође, власништво мандата није обрађено на најбољи начин. Видјели сте да је у пракси у већини партија, осим у СНСД-у, долазило до напуштања партија и одношења мандата чиме је долазило до делегитимизације изборног циклуса", рекао је Вујичић новинарима у Сарајеву.

Он је навео да у приједлогу није обрађена могућност кандидовања државних службеника у изборном процесу, као и питање гласања из иностранства, прије свега на локалним изборима.

"На локалним изборима се гласа о темама важним за живот, а људи који не живе ту 20 до 30 година имају исту могућност гласања на локалним изборима", закључио је Вујичић.

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ усвојио је данас захтјев да се о Приједлогу закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ, које је предложио Клуб посланика СДА, расправља по хитној процедури.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана