Вујичић: Америчка амбасада сама разоткрила своје сараднике и плаћенике

Srna
Вујичић: Америчка амбасада сама разоткрила своје сараднике и плаћенике

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Мирослав Вујичић изјавио је да је Амбасада САД у Сарајеву на друштвеној мрежи "Икс" објавила мапу локалних заједница у Српској и ФБиХ у којима се реализују пројекти финансирани од Америке, и сама открила да се од 40 финансираних општина њих 30, дакле три четвртине, налази у ФБиХ, што и више него довољно говори о односу америчке Амбасаде према ентитетима.

"Међутим, нама из Републике Српске још занимљивији податак је којих се то 10 општина из Републике Српске нашло на том списку, а то су: Љубиње, Берковићи, Источна Илиџа, Братунац, Лопаре, Шамац, Модрича, Брод, Котор Варош и Теслић. Све осим једне под влашћу су перјаница опозиције СДС-а и ПДП-а. Братунац је, вјероватно, стављен како наш народ каже 'да се власи не досјете', али овако нешто је немогуће прикрити ни сакрити", нагласио је Вујичић.

Он је у изјави за Срну истакао да су Американци и Амбасада САД очигледно поносни на своје сараднике, па их јавно објављују и рекламирају.

Вујичић је упозорио да финансирани пројекат уводи на "мала врата" пренос надлежности који је неприхватљив за Републику Српску.

"Сам пројекат носи назив 'Дијаспора Инвест' и подразумијева подршку такозваној босанско-херцеговачкој дијаспори да инвестира у БиХ. Став Републике Српске је одувијек био јасан, а то је да не постоји никаква 'босанско-херцеговачка дијаспора'. За нас постоји само једна и то српска дијаспора са којом сарађујемо на нивоу институција Републике Српске и наше матице Републике Србије. Остале дијаспоре нас не занимају и нека са њима сарађује ко жели", поручио је Вујичић.

Он је истакао да је поразна чињеница да се на списку америчких плаћеника налази и општина Источна Илиџа која је дала највећу жртву за стварање Републике Српске.

"Мене, као човјека и као посланика који долази из Источне Илиџе, највише боли чињеница да се и моја матична општина налази на овом плаћеничком списку. Становници наше општине, и старосједиоци и они који су били приморани да се доселе у ову локалну заједницу, дали су највећу жртву за стварање и одбрану Републике Српске. Нису заслужили да се њихова жртва продаје за шаку долара од којих они неће имати никакву корист", нагласио је Вујичић.

Према његовим ријечима, корист од ових долара има само уски круг људи, на челу са начелником Маринком Божовићем, а пошто Американци не бацају новац узалуд, вријеме пред нама ће показати за шта су плаћени.

"Неке назнаке већ видимо пошто већина напада на институције Српске, на здравствени систем, на пензиони систем... долази управо из Источне Илиџе, али вјерујемо да Мајкл Марфи има спремне још амбициозније задатке за Маринка", оцијенио је Вујичић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана