Вујић: На овај начин Инфинити група више неће да постоји

ГС
Вујић: На овај начин Инфинити група више неће да постоји

Предсједник Управе Инфинити интернешнел групе Бојан Вујић обратио се данас новинарима поводом увођења санкција овој компанији од стране америчког Министарства финансија.

- Они који су учествовали у стварању Инфинити интернешнел групе заинтересовани су да преузму управљање компанијом, након што је власник Ђорђе Ђурић одлучио да напусти ту позицију по увођењу америчких санкција, рекао је предсједник Управе Инфинити интернешнел групе Бојан Вујић.

“Разговарамо да сада ми из Инфинити групе преузмемо управљање. Поента је да ми који смо створили компанију идемо у правцу да је преузмемо. На овај начин Инфинити група више неће да постоји, али тражићемо неки модел”, рекао је Вујић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је истакао да није јасно образложење за уведене санкциије јер су све компаније унутар групације пословале транспарентно, те је поручио да ће се пронаћи модел да се настави пословање и сачувају радна мјеста.

“Банке су нас већ контактирале. Имамо могућност да послујемо са америчким компанијама до 14. августа, а овђе банке већ говоре о затварању рачуна. То је апсурд. Покушаћемо до тада све да завршимо”, рекао је Вујић.

Он је демантовао наводе да је неко у оквиру групације радио нешто што није у складу са законом, те поручио да радници немају разлога за бригу.

“Угрожено је 800 радних мјеста. Штета је начињена. Наше запослене жељела би свака компанија. Сада морамо пронаћи начин да их задржимо. Оно што се најгоре може десити је да ти људи оду из Републике Српске, што је била и жеља оних који су уводили санкције”, истакао је Вујић.

Он је рекао да су угрожени пројекти од значаја за Српску, јер компаније које послује у групацији сарађују и са институцијама као што је Пореска управа и Управа за геодетске и имовинско правне послове.

“Први који су нас звали након санкција су амерички и европски партнери, који су исказали забринутост. И они су изненађени и шокирани због санкција. Суштина је да постоји реалан ризик за функционисање система јер се на томе радило и неколико година”, указао је Вујић.

Када је ријеч о санкцијама које су уведене и медијским кућама, Вујић је истакао да је то највећи апсурд јер је ријеч о регионалном пројекту, као што је Уна ТВ.

“Тражићемо рјешење. То је медијска кућа у којој раде врхунски професионалци и са минималним информативним садржајима”, истакао је Вујић.

Он се осврнуо и на два текста која су се појавила у појединим медијима, које је назвао неистинама, а односе се на наводну зараду Инфинити групе од 500 милиона евра.

“Није наведен чак ни временски период. Очигледно да неког чињенице нису ни занимале”, истакао је Вујић.

Он је указао да је, између осталог, од оснивања компаније Проинтер добављачима уплаћено 220 милиона КМ, док је на име ПДВ-а уплаћено више од 30 милиона КМ.

“За друштвене активности уплаћено је преко 10 милиона КМ. Давали смо донације здравственом сектору, малим привредницима, спортистима. То нигђе не можете прочитати”, навео је Вујић.

Он је подсјетио да ће у наредном периоду бити реализован пројекат дигитализације у БиХ вриједан неколико стотина милиона евра, те истакао да и то може бити један од разлога за увођење санкција.

“Када нема домаћих компанија, то ће онда радити неко са стране”, указао је Вујић.

Говорећи о Амбасади САД у БиХ, Вујић је навео да су имали могућност да траже све информације у вези са пословањем компаније, али да до тога никада није дошло.

“Позивам америчког амбасадора на формални или неформални састанак, па и ТВ дуел. Немамо шта да кријемо”, поручио је Вујић.

Канцеларија за контролу имовине странаца америчког Министарства финансија увела је санкције за седам субјеката, те власника Инфинити групе Ђорђа Ђурића и генералног директора компаније “Калдера” Миленка Чичића.

У саопштењу је наведено да је санкционисана мрежа коју чине седам субјеката – Инфинити интернешнел група, “Проинтер”, “Калдера”, Инфинити медија, К-2 аудио сервис, Уна ворлд нетворк и Сиријус 2001, те два појединца Ђурић и Чичић.

Компанија “Проинтер”, која послује у оквиру Инфинити интернешнел групе, запошљава близу 200 радника који су знање и исуство стицали на великим пројектима и у сарадњи са највећим свјетским компанијама, рекао је директор Владимир Перишић, нагласивши да су због тога изненађени уведеним санкцијама, али да неће одустати од људи и пронаћи ће адекватно рјешење.

“Просјечна старосна доб запослених је 35 година. Стицали су искуство на великим пројектима. Сада они размишљају о свему шта се дешава и осјећају се угрожено”, рекао је Владимир Перишић, директор компаније Проинтер ИТСС на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је указао да “Проинтер” сарађује са водећим свјетским компанијама, да је пословање било транспарентно, што показују и склопљени уговори, добијени сертификати и све друго што је потребно да би се остварила таква врста сарадње.

“Сарађујемо највише са америчким компанијама и сада смо изненађени због свега што се десило. Када договарамо пројекте, морали смо имати стручне кадрове и сертификате, то су препознали сви у свијету”, рекао је Перишић, а преноси БЛпортал.

Он је навео да је “Проинтер” од представника свјетских компанија добио признање као поуздан партнер и да су санкцијама изненађени и у Сједињеним Државама.

Перишић је рекао да су америчке санкције уведене без разлога, доказа и на основу неистинитих навода у медијима.

“Прошли смо строге процедуре да би постали званични партнери. То подразумијева финанијске токове, структуру запослених и сертификате. Ми смо на добром путу. Мисија и визија наше компаније јесте излазак на друга тржишта”, поручио је Перишић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана