Вујић: БиХ ће до марта 2024. донијети Закон о Уставном суду у којем ће бити домаће судије

Срна
Вујић: БиХ ће до марта 2024. донијети Закон о Уставном суду у којем ће бити домаће судије

ЖЕНЕВА - Стални представник БиХ при УН у Женеви амбасадор Бојан Вујић истакао је данас у Женеви да БиХ обећава да ће до марта наредне године донијети Закон о Уставном суду који ће бити у складу са стандардима ЕУ и омогућити да домаћи судови буду састављени само од судија који су држављани БиХ.

"Европска комисија идентификовала је ову реформу као проиритет за интеграцију БиХ у ЕУ", подсјетио је Вујић у обраћању на засједању поводом 75 година од усвајања Опште декларације о људским правима у Женеви.

"БиХ је задовољство да се придружи другим земљама у одавању почасти 75. годишњице Универзалне декларације о људским правима. Поводом ове историјске прилике, желим да истакнем кључну важност независних и непристрасних домаћих судова за заштиту и одбрану права наведених у Универзалној декларацији", нагласио је Вујић.

Он је навео да Члан осам Универзалне декларације предвиђа да свако има право на ефикасан правни лијек компетентних државних трибунала за дјела кршења основних права која су му дата уставом или законом.

"Устав БиХ укључује важне међународне конвенције о људским правима. Улога Уставног суда БиХ је да досљедно и дословно поштује Устав на начин којим се штите права свих грађана", указао је Вујић.

Ове године обиљежава се 75. годишњица једног од најреволуционарнијих глобалних обећања у свијету - Опште декларације о људским правима, коју је прогласила Скупштина УН у Паризу 10. децембра 1948.

У овој декларацији први пут се утврђују основна људска права која треба универзално штитити.

Општа декларација о људским правима поставља широк распон темељних права и слобода на које сви народи имају право и гарантује права сваког појединца, без разлике, на основу националности, мјеста становања, пола, националног или етничког поријекла, вјере, језика или било којег другог статуса.

Иако Декларација није обавезујући документ, инспирисала је више од 60 инструмената људских права који заједно чине међународни стандард људских права.

Општа сагласност свих држава чланица УН о основним људским правима утврђеним у Декларацији данас је чини још јачом и наглашава важност људских права у свакодневним животима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана