Вујановић: Све је порушено, Хатај је град мртвих

Срна
Вујановић: Све је порушено, Хатај је град мртвих

ХАТАЈ - Припадник Горске службе спасавања (ГСС) из Бијељине Мирослав Вујановић рекао је вечерас да су у Хатају, гдје се налази, српски спасиоци из рушевина данас извукли десет тијела, углавном жена и дјеце, и једне труднице, те да је ово послије разорног земљотрес постао град мртвих.

”Све је порушено, ово је град мртвих људи”, навео је Вујановић, који се други дан налази у граду Хатај, на југу Турске.

Вујановић је истакао да су овдје најпотребнији спасиоци и да и оне малобројне екипе напуштају ово мјесто.

Он је на терену са још 15 чланова екипе Горске службе спасавања из Бијељине, Источног Сарајева и Фоче гдје су срушене велике зграде и више породица очекује да извлаче њихове чланове.

“Ако кренемо једне да извлачимо, остали се свађају зашто њихове... Онда долази полиција и реагује. Полиција је данас пуцала да би растјерала унесрећене људе, јер онемогућавају рад спасиоцима... Нон-стоп су сирене. Ситуација је изузетно тешка и хаотична на терену”, рекао је Вујановић.

Он је навео да, нажалост, углавном наилазе на тијела, те да је пред њима сада задатак да рашчисте зграду у којој се процјењује да има 56 људи, а мале су шансе да буде живих, али не губе наду.

Према његовим ријечима, данас су ишли на неколико локација гђе им је речено да су се чули гласови, али све су то биле дезинформације како би спасиоци дошли и извукли тијела.

“Примијетили смо да други спасиоци, из Аустрије, Њемачке, Турске када виде да су сви мртви, повлаче се, остављају породице и иду даље... Велики је степен ризика. Ми из Републике Српске остајемо уз породице и извучемо тијела њихових чланова”, навео је Вујановић и додао да спавају у џиповима јер нису стигли да поставе шаторе.

Он је додао да спасилачки тим из Српске има апсолутну аутономију, да им не треба ништа, те да ће остати на терену све док не буду угрожени.

 

“Сви су отишли у Кахраманмараш. Нема нас много, а и ово што има из страних земаља одлази. Ми још нисмо били угрожени”, рекао је Вујановић и додао да војска патролира улицама са дугим цијевима.

Према његовим ријечима, тим из Српске је повео и преводица са турског језика, који им у знатној мјери олакшава кретање.

“Покушавамо да помогнемо и бићемо овдје док не осјетимо да смо угрожени. Видимо да смо потребни овом народу, поштују нас, али када дођете у ситуацији да некоме не можете да помогнете, људи постају агресивни. Када извучемо тијело људи нам љубе руке. Веома су потресне сцене. Човјек не зна како да опише све ово”, рекао је Вујановић.

Дијелове Турске и Сирије 6. јануара погодили су снажни земљотреси и потреси усљед смиривања тла у којима је погинуло више од 33.000 људи, при чему је уништено више хиљада објеката.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана