Вујадиновић: Поруке у Мостару доказ тешког положаја Срба у ФБиХ

Срна
Foto: Архива

БЕОГРАД- Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Милимир Вујадиновић рекао је да су пријетње и поруке на српском православном гробљу у Мостару доказ тешког положаја у коме се данас налази српски народ у Федерацији БиХ /ФБиХ/ и затражио да кривци што прије буду приведени правди.

Уз осуду исписаних пријетњи и порука, Вујадиновић је истакао да овај немили догађај открива и колико је важно очување Републике Српске, као гаранције опстанка Срба у БиХ и колико је важно досљедно поштовање Дејтонског мировног споразума, који српском народу гарантује висок степен заштите и избор легитимних политичких представника, у свим органима власти.

Вујадиновић је подсјетио да су у мостарском насељу Виховићи на српском православном гробљу исписане језиве фашистичко-усташке поруке упућене српском народу који живи у долини Неретве, које величају усташке злочине из јулских и августовских дана 1941. године, Макса Лубурића и кољаче из тога периода.

Према његовим ријечима, није случајно изабрано вријеме исписивања тих страшних порука на гробљу.

"Доказ је ово тешког положаја у коме се данас налази српски народ у ФБиХ, али и ништа бољег положаја наше заједнице у многим државама и територијама, гдје Срби живе, а немају организован државно-правни оквир или реалан политички утицај", истакао је Вујадиновић.

Вујадиновић од носилаца власти у Мостару и ФБиХ тражи да овакве ствари што прије истраже и кривце приведу правди и тиме покажу да српски народ у долини Неретве има своје мјесто, као што га је имао и вијековима уназад.

"Можда би им у том послу, уколико постоји и минимум воље за тим, Србија и предсједник Александар Вучић и њихов однос према заједницама које живе у мањем броју, био добар пример како и на који начин то урадити", наводи Вујадиновић.

Он је истакао да ће Србија и Вучић, као и увијек, стајати на позицијама заштите српског народа, гдје год Срби живјели, али и на заштити свих права која проистичу из међународних споразума, какав је и Дејтонски мировни споразум.

Вујадиновић је оцијенио и да овакви догађаји показују исправност и важност мировних иницијатива, као што је "Отворени Балкан" који би кроз све врсте сарадње, на најмању могућу мјеру свео ове и овакве појаве и не би остављао простора за дјеловање снага, чија политика се заснива на сталним застрашивањима и враћањима региона уназад.

Православно гробље у мостарском насељу Виховићи јуче је оскрнављено тако што су на зиду око гробља и улазној капији исписане језиве пријетеће поруке и усташки симболи.

Аутори порука потписали су се као "Максови месари", а то су били усташки злочинци у Другом свјетском рату којим је командовао Вјекослав Макс Лубурић, командант логора Јасеновац и Стара Градишка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана