Вучић у УН: Питам зашто се ова резолуција уопште доноси

ГС
Вучић у УН: Питам зашто се ова резолуција уопште доноси

ЊУЈОРК -  Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас на Генералној скупштини УН, на којој се гласа о резолуцији о Сребреници, да је то високополитизована резолуција и позвао све земље чланице да не гласају.

-Зашто позивам све који се налазе у овој сали да гласају против резолуције - ово је високополитизована резолуција и ја бих поставио три питања на која нисмо чули адекватне одговоре од главних аутора ове резолуције, од Немачке - рекао је Вучић.

Он је запитао зашто се доноси ова резолуција.

-Под број један, говорили су о индивидуалној правној одговорности, помињући овде црногорске амандмане. И питам вас, ако је тако, зашто се ова резолуција уопште и доноси? Зато када је реч о индивидуалној правној одговорности, она је већ урађена, испоручена кроз оптужнице, кроз пресуде и сви ти људи који су били оптужени, они су већ и осуђени и осуђени на затворске казне. Нема никаквих појединачних имена у овој резолуцији, то се уопште и не помиње - поручио је Вучић.

Упитао је зашто се не говори о српским жртвама у Првом и Другом свјетском рату и „зашто је вршен толико велики притисак на државе чланице УН у протеклих седам дана само против једне мале земље као што је Србија“.

Поручио је да су Срби поносан народ који је увијек умио да се брани, али да данас пред Уједињеним нацијама не бране само себе већ бране свијет и принципе међународног јавног права и позвао државе чланице УН да гласају против усвајања резолуције о Сребреници.

-Ми припадамо поносном народу који је одувек умео да се брани. И то је оно што ми и данас радимо. Али ми данас не бранимо само себе. Ми бранимо свет и принципе међународног јавног права. И позивам државе чланице да гласају против ове резолуције - поручио је Вучић.

Нагласио је да резолуција неће допринијети помирењу већ ће, уколико буде усвојена, изазвати нове подјеле, не само у региону већ и у целом свијету.

Предсједник Србије је упитао који је циљ усвајања резолуције уколико су већ раније донете пресуде за оне који су одговорни за Сребреницу и због чега се данас поново отварају старе ране. Подсјетио је да је и сам посјетио Меморијални центар у Сребреници како би допринио помирењу, али да је тамо био нападнут.

-Отишао сам да погнем главу и да положим цвет, и скоро сам био линчован. А и дан после сам пружио руку онима који су то организовали. Овде се не ради о помирењу. Овде се не ради о сећањима. То је нешто што ће само отворити старе ране и што ће створити потпуни политички хаос. И не само у нашим крајевима, већ и овде у овој сали - рекао је он.

Генерална скупштина Уједињених нација (ГС УН) на данашњој сједници у Њујорку расправља и одлучује о приједлогу резолуције о Сребреници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана