Вучић најавио раст плата и пензија; Са Додиком договорена реконструкција породилишта у Бањалуци

ГС
Foto: Инстаграм

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас на представљању програма „Скок у будућност - Србија 2027“ за период од 2024. до 2027, у Палати Србија, да је суштина свих пројеката који ће бити представљени заправо један пројекат, а то је успјешна Србија и „скок у будућност 2027. године“, када се одржава специјализована међународна изложба Експо у Београду.

Вучић је најавио да ће просјечна плата у Србији ове године достићи 958 евра, сљедеће године 1.056, а да ће 2027. бити 1.400, у Београду 1.800 евра.

Он је навео и да је минимална зарада 2010. године била је 153 евра, сада је 402, а 2027. планирано је да достигне на 650 евра.

- Могли бисмо да идемо и на 800 евра али би то било „дестимулишуће за инвеститоре“ - додао је Вучић.

Вучић је најавио да ће просјечна пензија до краја 2027. године достићи 650 евра, док је, како је подсјетио, прије петнаест година била 204 евра.

Он је такође најавио вечерас да ће у наредне четири године бити реконструисана скоро сва породилишта у Србији, а у договору са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком исто ће бити учињено и у Бањалуци.

Вучић је представљајући план „Србија 2027 - скок у будућност“ истакао да нема прече и веће бриге за дјецу и старе.

„Донели смо одлуку да реконструишемо скоро сва породилишта у наредне четири године. Прво Београд, затим Ниш, Крагујевац, Нови Сад. У договору са председником Републике Српске исто ћемо урадити и у Бањалуци“, рекао је Вучић у обраћању јавности у Палати Србија.

 

Ако хоћемо више дјеце, а не можемо да уредимо породилишта, каже Вучић, онда смо лицемјерни.

Вучић је рекао да је много новца уложено у здравство, те истакао да само неколико земаља у свијету бесплатно лијече толики број болести као Србија.

„У наредне три године ћемо повећати буџете за ретке болести и иновативне лекове за више од 200.000 милиона евра“, рекао је Вучић.

План „Србија 2027 - скок у будућност“ предвиђа шест приоритета - подизање животног стандарда грађана, убрзану модернизацију земље, развој инфраструктуре, затим индустријализацију, пољопривреду и животну средину, интегрални развој и Експо 2027.

Он је такође је рекао да са оваквом геополитичком ситуацијом у свијету, циљ је да се сачува мир у региону и у Србији

"Упркос чињеници да смо љути на изјаве многих из Европе, посебно по питању Косова и Метохије, Србија мора вечерас да пошаље јасну поруку да настављамо европски пут и да ћемо га убрзати, чувајући своје традиционалне пријатеље, слободу и независност”, рекао је Вучићу.

Он је подсјетио да је 2012. године БДП био 33 милијарде евра, а на крају 2027. године, ако земља буде успјешна, биће 92,7 милијарди евра.

“Надамо се и нешто повољнијим геополитичиким приликама, и новим инвестицијама, и тада бисмо могли да дођемо до 100 милијарди. Све што су наше генерације стварале, ми ћемо за четири године бити у стању да на годишњем нивоу створимо три пута већу вредност. То је незабележено у историји Србије”, рекао је Вучић.

Он је навео да је план да у наредне четири године буде уложено укупно 17,8 милијарди евра за пројекте и за оно што држава жели да оствари.

“То је на нивоу једног годишњег буџета, а ниједне секунде јавни дуг не сме прећи ниво Мастрихта”, рекао је Вучић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана