Вучић: Сигуран сам да Србија неће ускоро постати дио ЕУ

Срна
Вучић: Сигуран сам да Србија неће ускоро постати дио ЕУ

ДАВОС - Предсједник Србије Александар Вучић рекао је у Давосу да је сигуран да Србија неће ускоро постати дио ЕУ и да је помало песимиста када је питање могућности уласка у ЕУ, као и да је популарност и повјерење у региону према ЕУ опало.

Он је да је песимистичан по питању уласка Србије, али и земаља региона, у ЕУ у скоријем периоду, те додао да Србија остаје вјерна међународном праву и поштовању територијалног интегритета сваке чланице УН.

Вучић је , нагласио да Србија поштује Повељу УН и резолуције УН, али је упитао зашто велике силе не поштују то.

“Није смешно, Резолуција 1244 (о Косову и Метохији) је и даље на снази. Ми поштујемо, неки други не поштују. Сви нас питају када ћемо увести санкције Русији. А заборављате да смо ми искусили те санкције и не верујем да то доноси нешто добро”, рекао је Вучић на панелу “Ширење европског хоризонта”, одржаном у оквиру Свјетског економског форума у Давосу.

Он је додао да не припада клубу једноумних особа и да Србија остаје вјерна међународном праву.

На питање о ставу Србије по питању рата у Украјини, Вучић је истакао да Србија подржава територијални интегритет Украјине, као што подржава територијални интегритет Србије.

“Када ме питају да ли је Крим део Украјине, ја кажем да је то део Украјине, као и Донбас. Ми свој став нећемо мењати и бићемо верни територијалном интегритету сваке чланице УН-а. Вернији смо од неких других земаља које су промениле свој став о територијалном интегритету Србије”, истакао је Вучић.

На питање новинара о томе да ли је Владимир Путин ратни злочинац, Вучић је запитао новинара да ли је он то постао и тужилац и судија, те истакао да он неће рећи да је “Путин лудак”, као што је чуо у Давосу.

“Ја се са тим не слажем. Али ћу рећи да су бројни европски лидери ишли у Москву да причају са Путином, а нису ме известили о својим разговорима. Последњи пут када сам ја разговарао са Путином то је било о гасу, и иако нисам био потпуно задовољан резултатима, нисам био ни разочаран”, додао је Вучић.

Он је рекао да је посљедњих мјесеци могао да чита по медијима да је “мали Путин”, да ће покренути рат против сусједа, пренијеле су “Вечерње новости”.

“Објављено је више од 1.700 чланака у светским медијима, а ми нисмо никога напали и то се неће ни десити. Мало сам и циничан. То је била брутална лаж, као и многе друге”, рекао је Вучић.

Он је навео да популарност ЕУ у земљама региона пада, због различитих притисака на те земље, односно у Србији због Косова и Метохије, у Сјеверној Македонији због притисака у вези са њиховим идентитетом.

“Ми сви видимо и не можемо да жмуримо на расположење у ЕУ... Нема ту неких великих снова, нити смо ентузијастични као пре. Ни ЕУ није више ентузијастична, као што смо ми мислили да јесте”, рекао је Вучић.

На овом панелу учествовали су и предсједник Европског парламента Роберта Метсола, премијер Албаније Еди Рама и ирски министар Лео Варадкар.

Вучић данас завршава посјету Давосу, гдје је имао бројне билатералне сусрете са свјетским званичницима, представницима међународних организација, финансијских институција и водећих глобалних компанија, који учествују на Свјетском економском форуму.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана