Вучић са Конаковићем о јачању сарадње са БиХ и европском путу региона

Танјуг
Вучић са Конаковићем о јачању сарадње са БиХ и европском путу региона

БЕОГРАД - Министар иностраних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић данас је у разговору са државним врхом Србије изразио увјерење да се, у доброј вјери и радом надлежних институција, може остварити конструктиван дијалог и простор за унапређење односа који ће бити од користи за живот грађана.

Конаковић је током сусрета у Београду истакао да су стабилност, безбједност и економски напредак у обостраном интересу, саопштено је из Министарства иностраних послова у Савјету министара.

Он је одржао састанке са предсједником Србије Александром Вучићем, премијером Аном Брнабић и министром за европске интеграције Тањом Мишчевић, на којима је истакнуто да су добри билатерални односи БиХ и Србије веома важни за обје земље, али и цјелокупну регију.

Конаковић је током ових сусрета указао да је важно одржавати институционалну сарадњу, односно сарадњу на нивоу државних институција, те је сходно томе договорено да се у наредном периоду размотри могућност одржавања заједничке сједнице Савјета министара и Владе Србије.

Вучић је нагласио досљедност Србије политици очувања мира и стабилности у региону и поштовања међународног права, као и да у том смислу Србија поштује интегритет БиХ и Републике Српске унутар БиХ, саопштено је из прес службе предсједника Србије.

Он је поновио да Србија поштује и сваки договор два ентитета и три конститутивна народа у оквирима постављеним Дејтонским мировним споразумом.

Вучић је поновио да Србија поздравља одлуку о додјељивању БиХ статуса кандидата, истакавши да је то позитиван сигнал за даљи напредак и повезивање цијелог региона.

Саговорници су се сагласили да, у том контексту, реализација заједничких инфраструктурних пројеката, међу којима је тренутно свакако најважнији изградња ауто-пута Београд-Сарајево, даје додатни импулс снажном јачању економске сарадње, али и бољем повезивању.

Домаћини су на састанцима пожељели добродошлицу делегацији и упутили честитке за брзо формирање Савјета министара, као и за кандидатски статус који је БиХ добила.

Потенцијали и шансе које имају БиХ и Србија су велике, те је показано заједничко интересовање да управо реализација конкретних пројеката буде оно што ће се у наредном периоду ставити у фокус.

Састанци су уприличени у оквиру посјете Конаковића земљама сусједства. У наставку дана Конаковић ће се састати са првим потпредсједником Владе и министром спољних послова Србије Ивицом Дачићем.

Предвиђено је да Конаковић сутра посјети Нови Пазар.

Усагласити текст меморандума о сарадњи у европским интеграцијама

Министар за европске интеграције Србије Тања Мишчевић и министар иностраних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић договорили су се данас на састанку у Београду да ускоро буде усаглашен текст меморандума о сарадњи у области европских интеграција између двије земље.

Мишчевићева је истакла да би тим документом двије земље додатно ојачале сарадњу током преговора о приступању ЕУ, али и у кориштењу развојне помоћи Уније, имајући у виду конкретне користи које грађани могу да имају и прије ступања у чланство.

Она је рекла да је Србија спремна да помогне институцијама БиХ у скринингу, као почетној фази приступних преговора, како би што брже испунили даље услове из приступног процеса ЕУ, саопштено је из Министарства за европске интеграције Србије.

Мишчевићева и Конаковић оцијенили су да реформе које обје земље спроводе у приступању ЕУ могу бити ефикасније ако се заједнички користе могућности које пружају преговарачки процес и претприступни фондови ЕУ.

На састанку у Београду било је ријечи о додатној сарадњи двије земаља на путу ка чланству у ЕУ, као и о унапређењу регионалне сарадње која је важан елемент приступног процеса.

Закључено је да је заједнички циљ бржи напредак западног Балкана на европском путу и да би један од корака требало да буде већи приступ јединственом европском тржишту како би услови живота и рада за све у региону били ближи европском стандарду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана