Вучић: Резолуцијом о Сребреници отвара се Пандорина кутија

Танјуг
Вучић: Резолуцијом о Сребреници отвара се Пандорина кутија

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас, поводом Резолуције о Сребреници, да ће се Србија борити за истину и поручио да ће се они који је заговарају, суочити са тим да неће бити једногласно.

-На силу то урадите као што сте увек радили на силу, али ћете овог пута се суочити са чињеницом да неће бити једногласно. А сваки пут је до сада било једногласно. Ми чујемо, нама и руски пријатељи кажу, отворили су Пандорину кутију. Па сваке године ће да имају само предлоге резолуције о геноциду почињених над совјетским народом. Па како ћете да објасните да није геноцид да убијете преко 20 милиона совјетских грађана? - рекао је Вучић за РТС.

-Како ћете да објасните да није геноцид над Јерменима, са милион и по убијених Јермена које су Турци побили? И Турци су наравно спонзори резолуције против нас. Али није то против нас, то је цивилизацијска вредност. Па пошто је цивилизацијска вредност, биће много цивилизацијских вредности у будућности - додао је Вучић.

Како је поручио, Србија ће се бранити зарад цивилизацијских вриједности докле год хоће, како год хоћемо, као нестална чланица Савјета безбједности.

-Е сад, лепо, пошто сте се кандидовали са две НАТО земље из Источне Европе, сад ћемо да их почистимо, да добијемо три пута више гласова него те две НАТО земље заједно, јер смо у могућности да добијемо три пута више гласова од њих - истакао је Вучић.

Вучић је казао да Србија поручује да једна мала слободарска земља штити свој интегритет.

-Јер не заборавите, та мала слободарска земља је отворено говорила о тим злочинима који су се догодили у Сребреници. Не заборавите да ми никада то нисмо крили. За разлику од свих других. А ко у окружењу говори о злочинима над Србима? И у Првом, и у Другом светском рату, и у ратовима деведесетих. Јел неко од њих дошао да положи цвет било где - рекао је Вучић.

Поручио је да се Србија бори за истину.

-Боримо се за истину и направићемо им нешто што нису очекивали од мале Србије. И то ће да виде. Поносан сам на то. Један глас када добијете, поносни сте зато што знате да нисте сами у свету - истакао је предсједник Србије.

Свјетске силе за резолуцију

Александар Вучић истакао је да "нам нису велики изгледи по питању резолуције о Сребреници у УН јер против себе имамо најдоминантније светске силе са Запада" и поручио да "ћемо се борити".

-Ја мислим да је за људе у Србији од пресудног значаја да ми урадимо свој посао, оно што можемо да се боримо. Нама изгледи нису велики, против себе имамо најдоминантније светске силе са Запада и нема ту много шта да се крије. Они су, кад је реч о резолуцији за Генералну скупштину Уједињених нација, сви спонзори те резолуције - 17 земаља, са изузетком Новог Зеланда и Чилеа - рекао је Вучић за РТС.

Каже да су главни коспонзори Руанда и Њемачка.

-Дакле, све остало су земље, од САД, Италије, Француске, најразвијенијих земаља Запада рекли да ће се борити за ту резолуцију. Да, ми смо добили званичан став да ће да лобирају и да ће да се боре за ту резолуцију”, рекао је Вучић.

Предсједник је истакао да им је у истом разговору рекао да није ни очекивао другачије и одговорио - каквог јунака имате против себе и мораћете да се борите, пошто и ми мислимо да се боримо.

-Ово сам наравно метафорично и под наводницима рекао, али под јунаком сам подразумијевао нашу земљу, а ту нема метафоре, то је истина. И супротставићемо им се снажније него што мисле - рекао је Вучић.

По питању Савјета Европе каже да је најсмјешније у њиховим образложењима да је све то нормалан процес.

-То је нормалан процес, то пише негде, па тамо негде пише да је Заједница српских општина морала бити формирана пре 11 година. Ви сте ми, сви европски лидери и Шолц и Макрон и Мелони рекли да не морамо ништа да урадимо док се не формира ЗСО, па сте то заборавили - навео је Вучић.

Изразио је увјерење да ту ипак постоји шанса да, захваљујући француском залагању, се размисли о одлагању и о неким другим стварима.

-Али, видјећемо. У сваком случају то неће бити једноставно. Ми смо послали много папира, много званичних писама, много упустава нашим ДКП-има, много објашњења на различите адресе. Наставићемо то да радимо - рекао је Вучић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана