Вучић: Резолуцијом не желе пијетет жртвама, већ казну за цијели српски народ

Танјуг
Вучић: Резолуцијом не желе пијетет жртвама, већ казну за цијели српски народ

БЕОГРАД- Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да ће наредни период бити тежак за Србију, као и да одлагања сједнице Генералне скупштине УН о резолуцији о Сребреници више неће бити, јер се, како је рекао, ствара велика нервоза око тог питања.

Вучић је за РТС синоћ рекао да Србија послије резолуције о Сребреници не говори "не" западу већ неправди.

-Ми говоримо не непринципијелности и неправди. Ми се боримо за своју земљу. Кажемо имамо своју Србију. Сви су нам ти ваши путеви лепи. И европски и сви други. Али нас интересују путеви у Србији - рекао је Вучић.

Навео је да је скоро сигуран да ће Кина бити против када се у УН буде гласало о резолуцији о Сребреници и нагласио да ће то бити од огромног значаја за Србију.

Нагласио је да је у Београду лично разговарао са предсједником Си Ђинпингом о томе.

-Разговарали смо не на пленарном или на оном састанку у ужем формату, већ само нас двојица и он ми је указао на то, то је оно што смем да кажем, колико му је одвратно све што раде против Србије - рекао је предсједник Србије и нагласио да је кинеском предсједнику бескрајно захвалан на томе.

Одговарајући на питање да ли је одлагање гласања о резолуцији о Сребреници за 23. мај добро за Србе и да ли је ријеч о куповини времена, Вучић је рекао да мисли да су многи жељели да он јуче буде у Котору, гдје је одржан самит лидера региона и ЕУ.

Вучић додаје да је гласање о резолуцији о Сребеници јако важно и можда најважније од свега.

-Јер ја знам како ће то тешке последице да изазове, не за мене, не за вас, можда не за нашу генерацију, за неке у будућности. Уколико буду видели да им је то прошло лако и једногласно како су замишљали да ће да прође. А да су хтели нешто лепо да учине, седели би са нама да се договарамо осам месеци. А не са Немцима. Седели би са нама да разговарају па да видимо шта можемо да направимо. Па би рекли Турцима, дођите да посредујете, да видимо јер су Турци посредовали и око декларације коју је Скупштина Србије усвојила", - додао је Вучић.

Указао је да ново распиривање међунационалних сукоба због резолуције о Сребреници представља дубинску и много тежу посљедицу.

-Ми смо разговарали са људима. И ви видите, људима је тешко ово око Косова, али људи знају да ће то да гурају до неког тренутка, али да не могу да их убаце у УН, имају неку врсту мање сигурности, али ипак сигурности. Јер то не могу без нас. А што се тиче овога, људи имају подозрење, страх, али се осећају и кивно и бесно - рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је сада услиједила идеја о ревизији пресуде против Србије и захтеву за ратну одштету.

-Они немају други циљ. Ништа друго. Стало им до пијетета? Нисам лепо погнуо главу 2015. године када сам отишао у Сребреницу? Није био леп цвет који сам положио? Али нисте желели жаљење. Нисте желели да неко покаже кајање и највећи пијетет, ако није то шта је? Желите казну за цео један народ, зашто лажете да то не желите, ви у Берлину,Вашингтону и свуда? - рекао је Вучић.

Нагласио је да је отпор Србије важан и да ће бити веома јак, што ће се видјети и по броју гласова, па да ће бити јасно шта су урадили са поменутим приједлогом, односно да нису постигли јединство, већ подијелили и свијет.

-Осим тога што су поделили регион и подигли тензију у региону, говорим о великим силама, већ су поделили и свет - рекао је председник.

Истакао је да жели најбоље односе са Бошњацима.

-Улажемо већи новац пропорционално у другим деловима Србије управо у оним општинама где су Бошњаци већина. Ја мислим да ти људи то виде - рекао је Вучић и најавио да ће се наставити улагања.

-То је наш посао. И сваки пут ћемо да пружимо пијетет жртвама бошњачким, саучешће породицама. Али немојте да очекујете од нас да прихватимо добровољно гажење сопственог народа да бисте нам ви дали дозволу да будемо лепо са неким - рекао је Вучић.

Додао је да му многи неће опростити што их је, како је навео, "о јаду забавио по питању за које су мислили да ће лако проћи" и истакао да неће дозволити никоме да прегази Србију.

Вучић је додао да се са својом политичком судбином, како је рекао, помирио.

Указао је да је борба око резолуције о Сребреници борба неравноправних, али да ћемо у четвртак у УН видјети да се рађа другачији и нови свјетски поредак.

-Да постоји један значајан део земаља који сме да се супротстави терору већине и њиховом схватању истине. Веома, веома значајан број земаља. Који се више не либе да говоре слободно. Ја се не либим да говорим слободно. Нико не може то да ми ускрати -нагласио је Вучић.

На питање да ли постоји нека таква земља у региону, Вучић је одговорио да је Мађарска сасвим сигурно слободна земља.

Он је истакао да иза резолуције стоје искључиво Берлин, Лондон и Вашингтон и да би било веома лицемјерно да криви земље из региона које ће гласати за њу.

-Када немате довољно снаге у међународној арени, онда морате тиме да се бавите. Али, хоћемо ли да се иживљавамо на Црној Гори и Северној Македонији? Не би баш имало смисла. Ја мислим да је више фер и да је поштеније, да као човек и у име Србије, изађем и кажем шта мислим онима који стварно из овога стоје. То су Берлин, Лондон и Вашингтон - поручио је Вучић.

Истакао је да многе земље уочи сједнице Генералне Скупштине УН трпе огромне притиске и да због тога зна да ће побиједити они који се залажу за резолуцију о Сребреници, али да ће ипак сви грађани Србије због борбе коју Србија води моћи да се осјећа поносно.

-Они ће формално да победе. Мислим да ће сваки грађанин Србије, без обзира на националност, да се осећа поносно - рекао је и истакао да борба Србије против усвајања резолуције и даље траје.

Рекао је и да су неке који су били уздржани, под притиском натјерали да буду против.

-Знам под каквим су притиском земље и знам како нам се неки пријатељи извињавају и то пријатељи доказани и показани више пута" -рекао је Вучић.

-Мађарска ће бити против, Словачка неће гласати за, ни Кипар ... Надам се и верујем да моји пријатељи и лични, и пријатељи ове земље, иако припадају и ОИК-у, дакле и Организацији исламске конференције и свему другом и из Емирата и из Бахреина, неће гласати за - навео је Вучић.

Истакао је да ће оно што буде рекао на Сједници Генералне скупштине Уједињених нација на којој ће се разматрати резолуција о Сребреници ући у историју.

-Лажу нас све време и то је најмање што ћу у лице да им кажем. У историју ће ући, у историјске читанке Србије то што ћу им рећи, шта год неко данас говорио. Главни аргумент им је био да нема колективне кривице већ је она индивидуална, а када их питате чије име пише у резолуцији, кажу ничије - рекао је председник.

Говорећи о захтјеву Приштине за чланство у Савету Европе, Вучић је истакао да Приштини не иде лако у вези са тим захтевом, али да сада иду на други трик.

Рекао је и да су Србији по питању чланства Косова у СЕ руке везане, јер, како каже, "ту сви по команди гласају", а да оно мало пријатеља што имамо - имамо, више од тога нећемо имати.

Вучић је изразио жаљење што патријарху Порфирију није дозовљен улазак на Косово и Метохију и то што та чињеница није важна за међународну заједницу ни европске медије, за разлику од лажних вијести попут оне о аутобусима са Албанцима са КиМ које наводно Србија зауставља.

-Забране патријарху да уђе на КиМ и онда вам говоре о људским правима и о томе како је Приштина првак у остваривању људских права -рекао је Вучић и додао да у таквој ситуацији међународна заједница изда само штуро саопштење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана