Вучић: Ратне сукобе покушава да изазове онај ко о сукобима говори

Срна
Вучић: Ратне сукобе покушава да изазове онај ко о сукобима говори

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да сви имају разлога да поштују српску војску, а да нико нема разлога да је се плаши и поручио да ратне сукобе покушава да изазове онај ко о сукобима говори.

- Надам се да ћемо успети да сачувамо мир, дајемо све од себе. Потребно је да уложимо много напора јер не постоји ништа вредније од мира. Зато прећутимо многа злодела из Приштине и зато реагујемо благо зато што је то знак не наше слабости, већ одговорности - рекао је Вучић за ТВ Прва.

Вучић је истакао да је снага Војске Србије по ватреној моћи и људским капацитетима 12 пута изнад онога што је било прије 10 година.

- Све што данас лети у српском ваздухопловству је до зуба наоружано. тако да могу да се супротставе свакоме и на земљи и у ваздуху ко пуца на њих - навео је он.

Он је рекао да је у Србију стигло 66 од 118 возила “хамер” који су купљени од САД, као и да Србија има добру сарадњу са НАТО-ом.

Коментаришући продају турских дронова “бајрактар” Приштини, Вучић је рекао да је то против међународног права и подсјетио да је постојање такозване војске самопроглашеног Косова противно Резолуцији 1244 Савјета безбједности УН. Вучић је навео да је о томе разговарао са турским предсједником Реџепом Тајипом Ердоганом, те да вјерује да ће он ускоро доћи у посјету Србији и да ће тада наставити разговор.

Курти хоће да увуче Србију у сукоб са НАТО-ом

Предсједник Србије рекао је да премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти говори неистину када каже да се самопроглашено Косово наоружава због српских база у копненој зони безбједности.

- Курти тражи довољан разлог за бесмислице, желећи истовремено да увуче Србију у сукоб са НАТО-ом. То је њихова политичка жеља, што ми морамо да избегнемо - додао је Вучић.

Он је истакао да Курти не жели да разговара и рјешава проблеме, већ жели да протјера Србе. Вучић најавио да ће наредних дана разговарати са специјалним изаслаником Велике Британије за западни Балкан Стјуартом Пичом у вези са односом британских званичника према Косову и Метохији, а средином септембра у УН имати бројне разговоре на различитим нивоима.

Вучић је рекао да српске службе анализирају медијске наводе да британски обавјештајци постављају темељ за нови рат на Косову и Метохији.

- Не мислим да Лондон има у овом тренутку разлоге за сукобе на Балкану, али је веома чудно то што је /предсједник спољнополитичког одбора британског парламента/ Алиша Кернс радила - додао је Вучић.

Поводом санкција које су САД увеле шефу Безбедносно-информативне агенције Александру Вулину, Вучић је рекао да су санкције које су САД увеле Александру Вулину вид притиска на њега.

Он је открио да му је уочи објављивања те одлуке поручено да санкције Вулину неће бити уведене ако најави промјену политике о неувођењу санкција Русији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана