Вучић: Против Куртијевих потеза 13 чланица Савјета безбједности

Srna
Foto: Sputnik

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић оцијенио је данас у Њујорку да је важно да је током ванредне сједнице о ситуацији на Косову и Метохији 12 или 13 чланица Савјета безбједности УН изразило недвосмислено неслагање са потезима /премијера самопроглашеног Косова/ Аљбина Куртија.

Вучић је нагласио да се то нарочито односи на Куртијеву одлуку о укидању динара на Косову и Метохији.

"Ситуација није једноставна. У геополитичким трвењима, у геополитичким сукобима, то је нешто што вам увек доноси додатни притисак и сви би да се обрачунавају са мањима, пошто већ са великима не могу", рекао је Вучић за Телевизију Пинк.

Он је додао да је проблем то што, са друге стране, мора да се брине о својим и проблемима српског народа на Косову и Метохији, гдје Србија нема ефективну власт.

"Морате да гледате да њихове животе сачувате, да их истовремено финансирате да могу да преживе и да будуће генерације виде своју будућност на Косову и Метохији. У условима, који нису једноставни ми смо урадили оно што је било могуће", рекао је Вучић.

Он је указао да ће се сада видјети како ће послије најновијих порука САД о укидању динара Приштина да реагује, пошто су Американци затражили одлагање од четири мјесеца за примјену те одлуке.

Коментаришући Резолуцију Европског парламента о изборима у Србији и односима са ЕУ, Вучић је рекао да Србија са Бриселом има онолико коректне односе колико су потребни, да он са свима разговара и поручио да се Србија налази на европском путу, иако се многи из Европе и српске опозиције "здушно боре да јој се уведу санкције".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана