Вучић о Свесрпском сабору: Очекујемо хиљаде људи из Српске, донијећемо важне одлуке

ГС
Вучић о Свесрпском сабору: Очекујемо хиљаде људи из Српске, донијећемо важне одлуке

БЕОГРАД – Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је, говорећи о Свесрпском сабору, који почиње 8. јуна, да ће то бити велика манифестација и велика фешта за Београд, у који ће доћи најмање шест до седам хиљада људи из Републике Српске.

Он је најавио и заједничку сједницу владе Србије и Републике Српске.

-Имаћемо и присуство двојице председника. Радимо на тексту декларације. Имаћемо много тога важног и заједничког - рекао је Вучић и додао да ће то бити и у сфери културе и да ће се коначно одредити сви задаци по питању изградње и у Доњој Градини и у Београду Музеја жртава Јасеновца.

Вучић је додао да је музеј страшно важан и да су три године трајали преговори о почетку изградње.

-Коначно да кренемо да радимо. Три године нисмо урадили. И стварно сам сит прича и данас сам, нажалост, морао да повисим тон и са тим ће сада да се крене - рекао је Вучић.

Он је навео и да ће сваки министар имати свог госта, као и сви директори јавних предузећа.

-Сви ће буквално да имају своје госте из Републике Српске да потписују споразуме, меморандуме и да виде шта је то што можемо да учинимо, пре свега и увек поштујући Дејтонски мировни споразум - поручио је Вучић.

Додао је да ће позвати и представнике Срба из Црне Горе и неке друге који желе да присуствују.

Осврћући се на гласање о резолуцији о Сребреници у Генералној скупштини УН, предсједник Србије је изјавио да је јуче сазнао да су они који су водили кампању за резолуцију о Сребреници, Нијемци и Американци, рачунали на сигурних 115, а објективно 120 гласова "за".

-И сад вам преносим, врло прецизно и са тим су ишли пред велике земље, посебно велике исламске земље, да их обавесте да ће најмање 120 земаља, у најгорем случају 115, али објективно 120 земаља да буде за - рекао је Вучић.

Како је додао, то се није догодило јер су они потцијенили Србију, рачунали су - мала Србија не може да им се супротстави.

-Били су бесни на мене, они нису разумели колики је углед из Србије, ако хоћете да будем у једном тренутку недовољно скроман, и мој лично, посебно међу слободарским земљама и народима, на глобалном југу. Ја сам то искористио не за себе лично, за партију коју волим или било шта, искористио сам за нашу земљу и увек ћу то да чиним у будућности" - рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је поносан на предивну заставу коју је носио и које се није постидио, упркос томе што су, како је рекао, свим људима из његовог окружења рекли да је то забрањено чинити у УН.

На констатацију да је рекао тада да ће испливати различите ствари, те да је испливало сада у региону да је предсједник Хрватске Зоран Миланович рекао да није консултован око тога да Хрватска буде коспонзор и слично, Вучић је казао и да се надао бугарском уздржаном гласу.

-Знао сам како то иде. Неке је било срамота да ме погледају у очи, који су нам пријатељи. Јел верујете то? Ми имамо пријатеље и партнере. Понекад ја погрешим па кажем пријатељи за партнере. Али боље да у том смислу погрешим. Никада пријатеља не смемо да назовемо партнером. А ово ако погрешите није страшно. Ово никада нећемо заборавити. Никада - рекао је Вучић.

Како је додао, зна за сваку земљу на свијјету како се понашала и како је гласала.

Захвалио је Мађарској која је изузетан пријатељ и посебно захвалио грчким пријатељима јер зна са чиме су се суочавали.

Истакао је и да је готово невјероватна побједа листе "Србија сутра" на локалним изборима и истакао да се ти резултати никада нису догодили у историји Србије, као и да је опозиција убједљиво поражена.

Вучић је, гостујући на РТС, казао да не зна зашто би се у неким мјестима журило када је ријеч о формирању власти, али и да би у Београду било добро да се што прије крене у формирање власти.

На питање о протестима опозиције у Нишу, Вучић је рекао да је опозиција у Нишу прегледала цијели изборни материјал и да се тако понашају зато што живе, како је рекао, у својим затвореним балонима и на друштвеним мрежама.

Вучић је такође поручио да Србија у наредном периоду мора много више да брине о својим људима, али и да пресабере своје снаге и обезбиједи енергетску сигурност земље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана