Вучић на сједници СБ УН: Србима ускраћен нормалан живот на КиМ

Танјуг
Вучић на сједници СБ УН: Србима ускраћен нормалан живот на КиМ

Предсjедник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је ванредна седница Савjета безбjедности УН о Косову заказана због ситуације која у супротности са резолуцијама и повељама УН, а која би могла да узрокује непоправљиву штету.

Он је на ванредној сjедници заказаној на захтjев Србије рекао да је непосредан повод за исту потез тзв. Централне банке Косова којом се забрањује динар од 1. фебруара, чиме је извршена кулминација напада на Србе и неалбанско становништво, будући да је њихов опстанак на територији јужне српске провинције у огромној мјери директно зависан од прилива динарских средстава, прије свега из буџета Републике Србије.

"Подаци да Република Србија из овог буџета исплаћује 60.946 плата и пензија на Косову и Метохији, 2.430 стипендија за студенте и да финансира народне кухиње које задовољавају основне потребе око 2.000 социјално најугроженијих грађана, показују да је ова мера напад пре свега на српско становништво и да ситуацију на територији Косова и Метохије чини тешком. Само ове бројке јасно показују да огроман број становника на територији Косова и Метохије директно или индиректно зависи од динарских примања из буџета Републике Србије. Услед тога, очито је да забрана динарског платног промета, односно укидање динара као средства плаћања, директно лишава огроман број становника основних личних средстава за живот", рекао је Вучић.

Истакао је и да 1.794 српских и неалбанских пољопривредних газдинстава на територији Косова и Метохије директно зависи од динарских субвенција из Републике Србије, док опстанак 922 привредна субјекта у власништву Срба на Косову и Метохији, који су директно зависни од динарског платног промета, више оперативно није одржив и могућ. 

"Да сумирам, одлука да се забрани динарски платни промет, тиме Приштина директно онемогућава свако функционисање свих друштвених, здравствених, образовних, социјалних, културних и других институција које омогућавају Србима да себи и својим породицама обезбеде основне животне намирнице, школују се, лече, купују лекове и чине све оно друго што се данас сматра уобичајеним животом са минимумом људског достојанства", рекао је он.

Русија директна: Приштина организовала "антисрпски терор"

Према његовим ријечима те институције представљају основу за формирање Заједнице српских општина, чије надлежности и структура су јасно дефинисани споразумом о општиниским принципима потписаним 2015. године, а који  прецизно је дефинише да Србија има право да финансира ЗСО", рекао је Вучић.

Од Куртијевог доласка на власт 2021. године, додао је предсједник Србије, на Косову и Метохији регистровано је укупно 669 етничких мотивисаних напада, што је повећање од 300 одсто.

"Курти руководи прогоном Срба, међу инцидентима и драматични случајеви полицијских пребијања и малтретирања Срба, и брутално пуцање на Драгишу Гаљка и још четворицу Срба. Иако је међународна заједница означила Приштину као искључивог кривца за ескалацију ситуације Приштина се суштински није суочила са озбиљним последицама свог деловања, а терор против српског становништва се интензивира, што укључује и физичке нападе на Србе, а нико од приштинских наоружаних формација није подвргнут процесуирању за ово насиље ", поручио је Вучић.

Додаје да је у 2023. години забиљежено 179 етнички мотивисаних злочина, а ове године више од 20 напада.

"Ово је институционално и физичко насиље праћено упадима албанских оружаних снага у институције које финансира Србија, хапшење и малтретирање поштанских службеника, Приштина све отвореније и безобзирније за прогон Срба користи оружане формације чије постојање на територији КиМ је нелегално и у супротности са резолуцијом 1244", поручио је он.

Рекао је да "приштински режим који креира неподношљиве услове за живот и врши прогон Срба, сада тврди да је одлуку о укидању динара донео како би спроводио владавину права".

"А неоспорно да је на територији КиМ евро уведен на противправан начин, а динар легално средство плаћања у Републици Србији и не може бити забрањен на КиМ као делу територије у саставу Србије", поручио је Вучић.

Република Србија, додао је први човјек поменуте државе, апелује на Савјет безбједности и међународне организације које могу да утичу на рјешавање кризе, да предузму хитне и одлучне мјере у циљу нормализације ситуације на Косову и Метохији, спријечавање даљег прогона Срба и стварање услова за поновно успостављање смисленог дијалога Београда и Приштине у складу са повељом УН  и резолуцијама СБ.

"Србија ће спроводити све споразуме и предузимати све потребне мере у складу са повељом УН и релевантним резолуцијама СБ", рекао је Вучић.

Једнострани потези имају посљедице

Шеф Унмика Каролин Зијаде рекла је на сједници Савјета безбједности УН о ситуацији на Косову да једнострани потези било које стране имају посљедице по стање на терену.

"Без обзира на то која страна предузима једостране потезе, то има директне посљедице по стање на терену", рекла је Зијаде, која је говорила путем видео-везе.

Она је подсјетила на споразуме који су постигнути на Охриду и у Бриселу, наводећи да се њихово провођење одвијало тешко, те да су избори и серија инцидената довели до низа догађаја који су уздрмали стабилност на Косову и Метохији.

Коментаришући увођење евра као једине валуте на Косову и Метохији, Зијаде је рекла да ова одлука није добро објашњена, те да њено нагло провођење погађа десетине хиљада људи и пословање.

Она је рекла да је динар био главна валута за десетине хиљада људи, да је, упркос препорукама, одређен прекратак рок и да је заплијењена пошиљка динара.

Зијаде је додала да је, према Бриселском споразуму, предвиђено формирање Заједнице српских општина.

Курти: Одредба о евру није усмјерена против Срба

Предсједник привремених приштинских институција Аљбин Курти навео је на сједници Савјета безбједности УН да се КиМ гради као мултиетничко друштво свих, засновано на демократији и владавини права.

"Како би успоставили демократске институције, успоставили смо сарадњу са бројним значајним факторима и раст привреде смо усмјерили како би показали како економски напредак и демократија могу да иду руку под руку", рекао је Курти.

Курти је рекао да Приштина плодове напретка дијели са припадницима мањинских заједница, као и да су ка српским општинама усмјерени милиони евра на бројне пројекте.

Исељавање српског станиовништва са КиМ објаснио је потрагом за бољим економским условима махом на западу Европе, а не, како је рекао, "наводним етничким чишћењем", преноси РТС.

Предсједник привремених приштинских институција је рекао и да је Србија једина држава, уз Бјелорусију, која послије напада на Украјин, није увела санкције Русији.

Говорећи о увођењу евра као једине валуте, Курти је рекао да ова одредба ни на који начин не спречава српске власти да помаже косовским Србима, већ омогућава транспарентност јавних финансија.

"Учинићемо све да косовски Срби наставе да примају помоћ од власти у Србији. Привржени смо налажењу најбољих начина да се ове трансакције наставе", рекао је Курти.

Американци траже од Приштине да одмах одгоди план

САД траже од Приштине да одмах одгоди план да евро буде једина валута на Косову и Метогији док се не примијене одговарајуће процедуре и праксе доброг управљања, а становништво не буде довољно информисано о процесу, рекла је амбасадор САД при УН Линда Томас-Гринфилд.

САД, нагласила је, изражавају забринутост поводом плана Косова да преко централне банке наметне промјену регулатива о протоку готовине без адектавних припрема или консултација са локланим становништвом.

"Ометање дистрибуције социјалних давања из Србије мора бити минимизирано док се транзиција не заврши и, с тим у вези, очекујемо сарадњу од Владе Србије", рекла је Томас-Гринфилдова.

Она је истакла да САД траже од Србије и самопроглашеног Косова да се уздрже од некоординисаних и ескалирајућих потеза и да се врате дијалогу под окриљем ЕУ, који има подршку Вашингтона.

"Дијалог под окриљем ЕУ, а не Савјет безбједности УН, треба да буде канал за рјешавање питања у вези са нормализацијом односа између Косова и Србије", рекла је она и нагласила да САД остају посвећене миру и стабилности на западном Балкану кроз мисију КФОР-а.

Кина: Поништити неоправдане и неразумне одлуке

Кинески амбасадор при УН Жанг Јун позвао је вечерас привремене институције у Приштини да покажу уздржаност и апеловао да пониште неоправдане и неразумне одлуке.

Жанг је на сједници Савјета безбједности УН позвао привремене институције да без одлагања одустану од било каквих потеза који могу да погоршају ситуацију, да би се живот Срба нормализовао.

"Косовско питање утиче на мир и стабилност Балкана и читаве Европе. Став Кине је конзистентан - једностране акције не помажу у рјешавању косовског питања нити доприносе регионалном миру и стабилности", рекао је кинески амбасадор.

Жанг је истакао да су укидање динара и претреси уз насиље над Србима на сјеверу Косова имали огроман утицај на живот тог народ, изазвали панику и створили тензије које Кина сматра изузетно забрињавајућим.

"Ескалирајуће тензије и све акутнији међуетнички антагонизми на Косову угрожавају регионални мир и стабилност, што није ни у чијем интересу", рекао је Жанг .

Он је додао да Кина подржава да "стране постигну узајамно прихватљиво политичко рјешење у оквиру резолуције Савјета безбједности 1244".

"У том процесу, суверенитет, независност и територијални интегритет Србије морају се потпуно поштовати", нагласио је Жанг.

Британски амбасадор при УН Џејмс Кариуки навео је три хитна корака, који се морају спровести како би се смањиле напетости на Косову.

"Србија и Косово морају да поштују постојеће обавезе и избјегавају једностране акције и реторику како би поставили основе за обострано прихватљив и одржив међусобни договор", рекао је британски амбасадор.

Кариуки је позвао Приштини да "суверена права користи у складу са визијом мултиетничке демократије засноване на уставним одредбама".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана