Вучић: Ми смо један народ, увијек да будемо једни уз друге

Г.С.
Вучић: Ми смо један народ, увијек да будемо једни уз друге

СРБАЦ - Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Српцу да су Срби један народ с двије стране ријеке Дрине и да ће Србија помагати свом народу и дати још значајнију економску подршку Српској у будућности.

Вучић је у обраћању током посјете новоизграђеном вртићу "Србија", чиме је званично започео дводневну посјету Реоублици Српској, да су се неки деценијама трудили да направе два народа од једног.

"Наше да је поштујемо интегритет БиХ, али не смијемо се одрећи да припадамо истом роду, да имамо исти српски језик, вјеру, ћирилично писмо и да морамо бити једни уз друге увијек", рекао је Вучић.

Он је поручио да је поносан на оно што је уложено у Српцу.

"Имали смо данас искрене и отворене разговоре са руководством Републике Српске, није једноставно ни за кога због све тежих притисака и на Србију и на Српску због тешке међународне ситуације. Важно је да људи у Српској знају да ће Србија увијек да поштује међународно јавно право, али се никада неће одрећи свога народа", нагласио је Вучић.

Према његовим ријечима, никада више неће бити блокада на Дрини нити склањања главе у страну када се говори о полаожају српског народа, него ће се власти Србије борити да буде сачувано српско име и презиме, не дирајући никога.

"Ни економска ситуација због сукоба у Украјини није једноставна, даћемо колико год можемо још значајнију економску подршку Српској, јер знамо да ће бити главни удари како би се показало да Република Српске не може да опстане", поручио је Вучић.

Он је поручио да ће Србоја увијек помагати свој народ и Српску, а ако неки други хоће да помажу у Србији Бошњацима, нема ништа, напротив, добро дошли су.

"Нико не може да нас спријечи да, поштујући БиХ, волимо Републику Српску", рекао је Вучић.

Предсједници Републике Српске и Србије Милорад Додик и Александар Вучић и српски члан Предсједништва Жељка Цвијановић посјетили су данас у Српцу новоизграђени вртић "Србија", за чију изградњу су до сада владе Српске и Србије уложиле 2,1 милион КМ.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик захвалио је данас Србији и њеном предсједнику Александру Вучићу што помажу Републику Српску.
Додик је захвалио Вучићу што је креирао заједнички програм да у свим општинама у Српској постоји један од пројеката који ће омогућити присуство Србије.

Он је рекао да се у Српцу гради вртић и да му је драго због тога јер је то нешто најбоље што ће остати дјеци.

"Иза тога стоје Србија и Република Српска", рекао је Додик и додао да Српска није заборављена већ да се настављају заједно да раде и граде, јер је много изазова које ће заједно ријешити.

Додик је захвалио Вучићу, Влади и свима који су присутни и додао да вјерујем да ово није посљедњи пројекат.

 

Предсједници Републике Српске и Србије Милорад Додик и Александар Вучић и српски члан Предсједништва Жељка Цвијановић стигли су у Србац, гдје ће посјетити новоизграђени вртић "Србија", за чију изградњу су до сада владе Српске и Србије уложиле 2,1 милион КМ.

У посјети је премијер Републике Српске Радован Вишковић, предсједник Владе Србије Ана Брнабић, предсједници народних скупштина Републике Српске и Србије Ненад Стевандић и Владимир Орлић, министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Жељко Будимир и министар унутрашњих послова Српске Синиша Каран.

Међу присутним су и министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Никола Селаковић, министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић, министар финансија Републике Српске Зора Видовић и министар финансија Србије Синиша Мали, те генерални конзул Србије у Бањалуци Милош Вујић.

Госте је дочекао начелник општине Србац Млађан Драгосављевић, као и бројни грађани из ове локалне заједнице, као и Добоја, Дервенте, Градишке и Лакташа.

Вртић се простире на површини од 1.687 метара квадратних и моћи ће да прими више од 200 малишана. Нови вртић имаће много боље услове за боравак од садашњег, са већим бројем просторија и играоница, зеленим површинама и другим садржајима.

У завршној фази планирана је набавка намјештаја и реквизита и изградња дјечијег игралишта, паркинг простора и приступне саобраћајнице.

Ово је трећи вртић који се гради у Српцу након што су први, који је изграђен 1972. године, уништиле поплаве, а други, који се користи од 1986. године, монтажног је типа са ограниченим роком трајања и смјештајним капацитетом.

Србија је издвојила значајна новчана средства за градове и општине у Српској, као и за општине у Федерацији БиХ са већинским српским становништвом.

Додик, Вучић и Његова светост патријарх српски Порфирије претходно су посјетили манастир Осовица код Српца који је задужбина краља Драгутина Немањића, гдје су почели разговоре о веома важним темама за Србију, Српску и све Србе.

Вучић је истакао да је започео посјету Републици Српској обиласком величанственог манастира Осовица, у друштву предсједника Српске и патријарха Порфирија.

Заједнички састанци државних органа Србије и Републике Српске и обиљежавање Дана сјећања на страдале и прогнане Србе у Погрому "Олуја", када је у војно-полицијској акцији из Хрватске протјерано око 220.000 Срба, биће одржани сутра у Бањалуци, на Петровачкој цести и у Приједору.

У Бањалуци су постављени билборди добродошлице делегацији Србије у Републику Српску, као и заставе Српске и Србије. Постављен је билборд са фотографијом предсједника Републике Српске Милорада Додика и предсједника Србије Александра Вучића, уз поруку "Сложно у нове побједе!".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана