Вучић: Куртијева полиција напала све српске енклаве!

Srna
Foto: Srna

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да су данас припадници полиције самопроглашеног Косова напали све српске енклаве у Метохији упадима у привремене органе општина Пећ, Клина и Исток и затварањем Дома здравља у Осојану.

Вучић је у обраћању јавности из Палате Србије оцијенио да је након једностране мјере о укидању динара, власти самопроглашеног Косова данашњим упадима до сада најјачим ударцем запријетиле прогоном Срба и њиховим протјеривањем са вјековних огњишта на Косову и Метохији.

Он је рекао да се косовска полиција тренутно налази у апотеци у Осојану, гдје малтретира људе и претура по стварима, настављајући са терором.

Говорећи о одлуци Приштине да из платног промет искључи динар, Вучић је указао да је од првог Бриселског споразума до принципа који су потписани 2015. године и каснијих споразума у сваком од тих аката најзначајнија норма право Србије да финансира одређене активности попут здравства, школства, пензија и социјалноих давања српском становништву на Косову и Метохији.

"/Премијер самопорглашеног Косова Аљбин/ Курти је самоиницијативно донео ту одлуку с циљем етничког чишћења српског становништва са Косова и Метохије. Приштина то чини сваког дана, они не могу да се умире и разумеју да је дијалог важан", рекао је Вучић.

Он је навео да Курти очекује подршку са Запада, али превиђа да дијалог постоји због тога што Косово и Метохија није међународно призната држава и да тај дијалог треба да води ка нормализацији односа, а не етничком чишћењу које Курти и сарадници спроводе.

Коментаришући реаговања западних сила на најновије једностране потезе Приштине, Вучић је оцијенио да је америчко саопштење снажније од оног којим се огласила ЕУ и да вјерује да ће западни партнери одржати своју ријеч и покушати да се изборе за елементарна права српског становништва.

Он је истакао да је Србија, реагујући на одлуку Приштине да укине динар, предузела мјере и напунила трезоре како би исплатила средства за пензије, социјална давања и друге накнаде, без којих Срби не Космету не могу да живе.

"Кренули смо унапред да исплаћујемо. Пре рока смо до сада око пет милиона евра успели да исплатимо, јер су људи улашени и чекају у редовима да добију новац. Успели смо да исплатимо трећину новца и наставићемо с исплатама. Учинићемо све да наши људи на Косову и Метохији добију примања која им припадају", рекао је Вучић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана