Вучић коментарисао потез Словеније: Реаговаћемо као држава

Танјуг
Вучић коментарисао потез Словеније: Реаговаћемо као држава

ЉУБЉАНА - Словенија је ускратила сагласност кандидату Србије за амбасадора у тој земљи Зорану Ђорђевићу због "формалних препрека безбједносне природе".

Како пише љубљанско “Дело”, Србија је 8. августа званичним каналима затражила сагласност Словеније за Ђорђевића, али он, према свему судећи неће добити сагласност.

Лист наводи да није било могуће добити званичну информацију о проблемима давања сагласности за Ђорђевића, јер се словеначко Министарство вањских и европских послова не изјашњава о поступку издавања сагласности шефовима дипломатских мисија.

У принципу, у словенској дипломатији, издавање акредитива слиједи шест до осам седмица након приједлога, под условом да не постоје процедуралне препреке. То утврђују надлежне институције, од Министарства спољних послова, полиције, правосудних органа до обавештајно-безбједносне службе, а једна од тих институција је изразила “формалну резерву” према Ђорђевићу.

Према члану 4. Бечке конвенције о дипломатским односима држава пријема није дужна објашњавати држави пошиљатељици разлоге одбијања пристанка.

У устаљеној дипломатској пракси сматра се одбијање кандидата ако држава не одобри акредитиве у року од 90 дана од дана подношења пријаве.

- Рекли су ми да је Шолаков утицај на доносиоце политичких одлука у Словенији, али ја не верујем у то. Сачекаћу да видим шта је стварни разлог зашто Зорану Ђорђевићу није одобрено да дође као амбасадор. Када то сазнамо, реаговаћемо на то као држава - рекао је данас предсједник Србије, Александар Вучић, преноси Танјуг.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана