Вучић: Каква год одлука буде донета у Њујорку, неће укинути Српску

Танјуг
Вучић: Каква год одлука буде донета у Њујорку, неће укинути Српску

КОТОР - Предсjедник Србије Александар Вучић рекао је данас да неће посустати у борби за националне интересе и супротстављање резолуцији о Сребреници и поручио да каква год одлука да буде донијета у Њујорку она неће укинути Републику Српску нити ће унуштити Србију.

"Да ли ћу да посустанем, нећу никада. Чак ни када усвоје резолуцију, нећу да одустанем због тога што не знају да ми одговоре зашто то раде и шта је смисао? Пошто то није пијетет према жртвама. Пошто то није одавање почасти жртвама. Шта је смисао? Шта је циљ? Је ли то оно што је рекао министар спољних послова (БиХ Елмедин) Конаковић, ревизија тужба против Србије? Или је осим тога и наплата ратне штете", рекао је Вучић новинарима у Котору.

Он је истакао да усвајање резолуције неће укинути Републику Српску иако би, како је оцијенио, предлагачи то вољели.

"Да ли би они то волели? Па наравно да би волели. Да ли ће то уништити Србију? Па наравно да неће. Сада сам готово сигуран да би волели. И све је нама јасно. И кад они говоре, није нам више мађарска пријатељ. Размислите какви сте ви нама пријатељи. И какви ћете да будете у будућности", рекао је Вучић.

Он је рекао да су притисци великих и моћних западних сила поводом усвајања резолуције о Сребреници толико снажни на поједине мале земље да је то изузетно тешко издржати, као и да ће за седам дана бити тежи или неповољнији резултат по нас него што је данас, али да ћемо се борити. 

"Борићемо се и ту нема велике филозофије. Ићи ћу и ја у Њујорк да разговарам још са некима које сматрамо пријатељима Србије и да им објаснимо о чему се ради", рекао је предсједник Србије новинарима у Котору послије самита лидера Западног Балкана и Европске уније. 

Он је рекао да је поносан на чињеницу да Србија може уздигнуте главе да се супротстави најмоћнијим силама свијета знајући колико смо ми мали, а они велики, моћни и бахати.

"За нас слобода нема цену, за нас је слобода највећа вредност коју штитимо и бранимо", рекао је он и нагласио да за разлику од великих сила, посебно запада, али  и неких земаља у региону који не поштују повељу Уједињених нација резолуцију 1244, Србија поштује ту повељу.

"Јасно је нама од почетка да ми немамо никакву шансу да победимо колективни запад, најмоћније и највеће силе света. Ни једног секунда нисам рекао да ће то да се деси, посебно у намештеном гласању у којем вам они броје само гласове за и против, а не броје уздржане. Ми се боримо за част, боримо се за Србију, наравно и за  право Републике Српске да постоји у оквиру Дејтонске, БиХ", нагласио је Вучић.

Он је навео да су то све мотиви Србије, али да на нема одговора зашто се лаже да је ријеч о индивидуалној кривици, јер индивидуална кривица се установљава на судовима. 

"И на њима је да установљавају индивидуалну кривицу. Овде је реч о политичкој декларацији, о политичкој одлуци којом хоћете да ставите колективни жиг на чело једног народа. И немојте да измишљате. Ако то није тачно, ако ја нисам у праву, покажите ми о ком појединцу је реч у тој резолуцији", рекао је Вучић и додао да тамо ништа не пише.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана