Вучић и Дураковић код Клинтона о Сребреници

Б92
Вучић и Дураковић код Клинтона о Сребреници

Њујорк - У оквиру "Клинтонове Глобалне Иницијативе" одржана је дискусија о Сребреници на којој су учествовали Александар Вучић и начелник Сребренице Ћамил Дураковић.

Како јавља репортер Б92, дебату "Балкан – 20 година послије" у Њујорку водио је Бил Клинтон, а присутнима се прво обратила Адвика Ибрахимовић која је преживела сребреничку трагедију.

Она је испричала како је изгубила оба родитеља у рату, а премијер Вучић се сложио да је њена прича ужасна.

"Ја сам поносан Србин, иако је њена прича ужасна. Ми смо учинили кораке ка помирењу у региону", рекао је он.

Вучић је додао и да је спреман да разговара како би се очували мир и стабилност.

"Ја бих волео да сви који су криви за рат буду ухапшени", навео је Вучић.

"Потребни смо једни другима, у супротном ћемо се суочити са катастрофом", поручио је Вучић додајући да би другачије био забринут за будућност Западног Балкана.

Како је рекао, није му било лако да дође у Њујорк, будући да је Бил Клинтон, чија је фондација организовала панел, био предсједник САД кад је Србија бомбардована.

Многи су му у Србији, како је рекао, пребацивали што је ријешио да дође у Њујорк и учествује на панелу на ком се разговара о региону, али и о злочину у Сребреници.

"Ја сам им рекао да морам да причамо са свима, да данас у Босни постоје два приступа, један је међу Бошњацима, којих је 1,7 или 1,8 милиона и они кажу - јачи смо од Срба, можемо опет да их истерамо - и то ћете чути сваки дан. И с друге стране има 7 милиона Срба у Србији и они такође кажу -можемо да их победимо", објаснио је Вучић.

И то је, како каже, тешка ситуација, али то је и реалност и зато је, додаје инсистирао да наорави што је могуће више сусрета и договора с Бошњацима.

"Залажем се за разговоре између Срба и Бошњака јер не можемо да живимо једни без других, морамо да живимо заједно, не једни поред других, већ једни с другима и то говорим свуда, и у Београду и у Сарајеву и ево овде у Њујорку", рекао је Вучић.

Српски премијер је рекао да ће увијек моћи да прича са Ћамилом Дураковићем, те да ће Србија учинити све што може да сачува мир и стабилност у региону, али је оцјенио да је то сада можда теже него прије годину дана или 20 година и да да постаје све теже.

"Морамо да инвестирамо много храбрости, атмосфера у региону није добра и надам се да ћемо имати објективнији приступ и да ћемо сви бити способни да прихватимо своје грешке и признамо тешке ствари које смо урадили, како бисмо превазишли све тешкоће", навео је Вучић.

Он је истакао да ће Србија урадити све што може да сачува стабилност и мир и да и Ћамил Дураковић зна да може да рачуна на то.

Подсјетио је и да се Влада Србије обавезала да донира пет милиона евра за Сребреницу, од чега је већ дала два милиона.

"Потребни смо једни другима, у супротном ћемо се суочити са катастрофом", рекао је Вучић и истакао да нема победника и да у будуцности не би требало да живимо и радимо заједно.

"Другачије сам забринут за будућност Западног Балкана", рекао је Вучић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана