Вучић и Додик положили вијенце на Петровачкој цести: Не миримо се са убијањем дјеце

ГС
Вучић и Додик положили вијенце на Петровачкој цести: Не миримо се са убијањем дјеце

БОСАНСКИ ПЕТРОВАЦ - Предсједници Републике Српске Милорад Додик и Србије Алексадар Вучић положили су вијенце код спомен-обиљежја на Петровачкој цести у селу Јањила код Босанског Петровца, поводом обиљежавања Дана сјећања на све страдале и прогнане Србе у Погрому “Олуја” 1995. године.

Додик и Вучић одали су пошту српски страдалницима који су убијени 7. августа 1995. године када је хрватска авијација у Погрому “Олуја” бомбардовала српске избјегличке колоне на путу у селу Јањила код Босанског Петровца.

Александар Вучић истакао је да је на цести у селу Јањила мучки убијено десет људи од којих четворо дјеце само зато што су Срби, те нагласио да они никада не смију бити заборављени.

- Не миримо се са убијањем деце. У ових 28 година сам безброј пута помислио на Петровачку цесту. Замишљао сам ово мјесто и како су страдали наши људи, одакле су долетјели хрватски авиони -, рекао је Вучић.

Вучић је навео да се годинама није смјела обиљежавати трагедија српског народа на Петовачкој цести.

-Поштујемо жртве других народа, али немојте нас тјерати да заборавимо наше! Наше жртве, а поготово убијену дјецу, нећемо и не смијемо никада заборавити! -  нагласио је предсједник Србије.

Истакао је да пијетет према другим жртвама мора да се покаже - хрватским, бошњачким - али да Србе не треба да тјерају да забораве српску децу убијену само због српског имена.

-Да се одричено својих огњишта, својег имена и презимена. Намерно је прећуткивано све, а ретки храбри су говорили о овоме. Ни ми више нећемо никада да ћутимо над нашим српским народом - рекао је Вучић приликом полагања вијенаца.

Како је рекао, да би људи знали колико је тешко и нашим људима, показује и то да је два пута дизан спомен крст - прво један дрвени скроман да никоме не смета, али да се обиљлежи.

-Онда су га срушили па смо подигли мали алуминијумски, који су исто срушили, сада смо већи и ако нам га буду срушили, изнова и изнова ћемо га дизати - рекао је Вучић.

 

Заједно с предсједником Србије @avucic одали смо пошту српским страдалницима који су убијени када је хрватска авијација у погрому "Олуја" бомбардовала српске избјегличке колоне.
Данас смо на Петровачкој цести и да кажемо да нећемо заборавити наше жртве.
Ова иста цеста знана је… pic.twitter.com/USUxLiJbwx

— Милорад Додик (@MiloradDodik) August 4, 2023

 

Нећемо заборавити наше жртве

-Данас смо на Петровачкој цести да кажемо да нећемо заборавити наше жртве - изјавио је предсједник Републике Српске Милорад Додик након полагања вијенаца.

Додик је истакао да је Петровачка цеста знана још из Другог свјетског рата и да је потврђена поново 1995. године када су на њој убијана дјеца и родитељи.

- Овдје нас је окупио предсједник Србије Александар Вучић, човјек који није оклијевао да се овдје направи спомен обиљежје. прави патриота који воли српски народ - рекао је Додик.

Додик и Вучић посјетили су и комплекс са спомен-капелом који се гради у знак сјећања на српске избјеглице које је хрватска авијација убила на Петровачкој цести у селу Јањила током Погрома "Олуја" прије 28 година.

Предсједници Српске и Србије посјетили су комплекс у пратњи епископа бихаћко-петровачки Сергија, као и предсједник Општинског вијећа у Босанском Петровцу Немање Давидовића и бројних званичника сусједних општина.

Претходно су Додик и Вучић положили су вијенце код спомен-обиљежја на Петровачкој цести у село Јањила, поводом обиљежавања Дана сјећања на све страдале и прогнане Србе у Погрому "Олуја" 1995. године.

Обиљежавању Данас сјећања на Петровачкој цести присуствују бројни становници западнокрајишких општина - Босански Петровац, Дрвар, Босанско Грахово и Гламоч.

Према подацима “Веритаса”, током “Олује” протјерано је више од 220.000 крајишких Срба, а на евиденцији се налазе имена 1.869 погинулих и несталих Срба, од којих 1.220 цивила.

Погром Срба у “Олуји” почео је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције, те јединица ХВО-а на подручју Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла заставу Хрватске, док су колоне избјеглица преко српских територија у БиХ кренуле ка Србији.

Међународни суд правде је у пресуди из Фебруара 2015. године “Олују” оквалиФиковао као етничко чишћење, али не и као геноцид, мада свјетски експерти за ту област тврде да је та операција имала сва обиљежја геноцида.

Централна церемонија обиљежавања Дана сјећања на све страдале и прогнане Србе у Погрому “Олуја” биће одржана вечерас од 19 часова на Тргу мајора Зорана Карлице у Приједору.
Обиљежавање овог догађаја организују одбори влада Републике Српске и Србије за његовање традиције ослободилачких ратова. /

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана