Вучић и Додик коментарисали резолуцију о Сребреници

ГС
Вучић и Додик коментарисали резолуцију о Сребреници

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас да поједини инсистирају на доношењу нове резолуције о Сребреници због правно-политичких посљедица тог документа, а не признања да се тамо догодио страшан злочин и приказивања жаљења и људскости.

Вучић је поручио министру иностраних послова БиХ  Елмедину Конаковићу, који му је сугерисао да подржи доношење резолуције о Сребреници у УН "ако мисли добро Србији и тако искаже људскост", да је он то већ одавно учинио и због тога био линчован.

"Неће бити да је до људскости. Биће да ви на томе инсистирате због правних и политичких консеквенци. Није питање тог признавања да се догодио страшан злочин, није то питање показивање жаљења, људскости или било чега другог - већ онога што после тога треба да следи", рекао је Вучић новинарима након што је са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком обишао јединице Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране на Аеродрому Батајница.

Он је нагласио да њему није проблем ни да покаже људскост, ни да се поклони жртвама бошњачког народа.

"То сам учинио, није ми проблем да искажем саучешће свим породицама трагично убијених Бошњака. Њима је то страшан проблем, јер никада то нису урадили на стратишту српског народа, било на територији Републике Српске, Федерације БиХ или Србије, јер ваљда Срби нису нигде убијани", рекао је Вучић.

Он је нагласио да воли бошњачки народ, али да годинама слуша њихове лажи да је пуцао снајпером и убијао људе у Сарајеву.

"Џабе је да ви будалама говорите какви су лажови. Лагаће док је света и века, али хоћу да кажем - када неко покаже људскост онда га дочекате тако што га линчујете. Неће бити да је до људскости", поручио је Вучић.

 Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је и подношење резолуције о Сребреници у УН без одлуке Предсједништва БиХ начин рушења БиХ и истакао да је прича о Сребреници превара и подвала.

"Све је превара. Тиме се руши концепт спољне политике БиХ. Након тога ми немамо ниједан разлог да вјерујемо у све то", рекао је Додик, наводећи да иницијативу о тој резолуцији у УН покреће амбасадор БиХ, иако се спољна политика у БиХ утврђује на нивоу Предсједништва БиХ, а ништа од тога није било.

Он је рекао да у Сребреници није био геноцид без озбира на сва настојања да се то наметне као опште мјесто, јер да је био не би били потребни толико интернационални и други напори да се то стало намеће и брани политичким или другим оквирима.

Додик је нагласио да су Бошњаци народ који се покушава формирати у БиХ, а нема народа без мита, па су за то узели Сребреницу.

Додик је навео да је, послије Американаца, Њемачка, која је побила неколико народа у Европи, направила највећи геноцид, па нема ниједна одлука УН о томе да је Њемачка геноцидна земља.

"Овдје није био геноцид, а хоће да нам наметну, да нам кажу - ви сте геноцидан народ, немате право на политичко постојање", рекао је Додик за Телевизију "Прва", наводећи да је то обрачун са Србима.

Коментаришући нападе и позив министра Елмедина Конаковића предсједнику Србије Александру Вучићу да подржи резолуцију о Сребреници и скине колективну одговорност са српског народа, Додик је упитао која колективна одговорност.

"То је потпуна подвала", нагласио је Додик.

Он је указао да је у Сребреници, осим што је по неким пресудама утврђено да је погинуло 4.000 Бошњака, такође страдало и 2.500 Срба, за шта нико не одговара.

Додик је рекао да су се сви сконцентрисало само на тих седам дана у јулу 1995. године за Сребреницу, да би то изгледало помпезно, али да постоје људи (Бошњаци) који су погинули 200 километара далеко од Сребренице, па и они који су живи, њих 105 чија су имена на плочама, а који се воде као жртве у Сребреници.

"Има их живих, ми их звали у Шведску, питамо - како си. Каже, добро. Значи, има низ подвала и превара. Па Алија Изетбеговић није ни отишао у Сребреницу. До 2002. године тим се питањем нико није бавио, па се онда сјетили да постоји Сребреница", рекао је Додик.

Додик је подсјетио да је садашњи предсједник Србије Александар Вучић ишао у Сребреницу и изложио се опасностима, а за то до данас нико није одговарао.

О Косову
Говорећи о најави премијера самопроглашеног Косова Аљбина Куртија да ће поднијети тужбу против Србије за наводни геноцид, Вучић је рекао да то може учинити неко други у његово име јер Косово нема никакав легитимитет, али да је то претешко политичко питање.

Он је оцијенио да је Куртијева пријетња посљедица оног што су урадили Савјет Европе и извјестилац за Косово Дора Бакојани.

"Управо сада прети због Савета Европе и онога што су му западне земље омогућиле да уђе у Савет Европе. Он ће користити институције Савета Европе да преко њих подиже тужбене захтеве против Србије и то је део плана за притисак и нападе на српски народ и Србију о коме сам говорио. То су ствари које смо знали, показали народу", рекао је Вучић, преносе Независне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана