Вучић: Дали би ми Нобелову награду за мир када бих признао Косово

СРНА
Вучић: Дали би ми Нобелову награду за мир када бих признао Косово

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас у Давосу да би му дали Нобелову награду за мир када би признао независно Косово, али да он за то није заинтересован, нити му је то потребно.

Вучић је истакао да њему треба поштовање народа Србије и да га због тога не интересује шта мисле странци, већ га више занима каква ће једног дана бити фуснота у књизи у будућности.

Говорећи о реакцијама европарламентараца на изборе у Србији, он је навео да нису сви чланови Европског парламента писали предсједнику Европске комисије Урсули фон дер Лајен, већ њих неколицина.

"Не мисле сви исто у Европском парламенту, а чак ни највећа европска партија не мисли на начин на који мисли тих неколико европосланика", рекао је Вучић за Телевизију "Пинк".

Према његовим ријечима, и да их је писало 704, његов одговор би био исти, а не треба сметнути с ума да су ти који су то потписали исти они који су потписали спровођење истраге и тешких мјера против Србије послије Бањске.

"Да ли су сваки пут били на страни против Србије? Само то људи треба да знају. Ту нема ниједног пријатеља Србије. Ниједног", рекао је Вучић.

Он је оцијенио да ће они и сутра, шта год да се догоди и када премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти буде рушио све споразуме и рекао да више нема права на финансирање из централне Србије, реаговати порукама "да је то нормално".

"Они су нашли своје слуге у Србији, и медијске и многе друге, који такву идеју треба да подрже, не разумевајући да тиме де факто они желе да укину дијалог, а ми желимо да се дијалог настави", рекао је Вучић.

Он је додао да се хајка против њега и Србије води зато што није желио да уведе санкције Русији.

"Иначе бих био краљ, не краљ, био бих цар демократије. А да признам независно Косово, одмах бих добио Нобелову награду за мир", рекао је Вучић.

Група европских политичара у писму лидерима ЕУ позвала је Европски парламент на независну истрагу, како су навели, изборних неправилности у Србији и, у зависности од резултата истраге, на понављање избора.

Потписници су затражили три мјере - независну истрагу Европског парламента, списак препорука на основу препорука ОЕБС-а са претходних избора и позив на понављање избора у зависности од резултата истраге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана