Вучић: Африка је кључни континент за Србију – нови уговори на помолу!

Танјуг
Вучић: Африка је кључни континент за Србију – нови уговори на помолу!

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је Африка за Србију један од кључних континената - континент пријатељства, поштовања повеље УН и братски континент, будући да су бројне афричке земље, укључујући Краљевину Есватини, показале пријатељски однос према нашој земљи, поштујући њен територијални интегритет.

Вучић је, послије састанка са краљем Есватинија Мсватијем III и размјене докумената о сарадњи двије земље, рекао да је партнерство са том афричком државом од великог значаја за Србију и њене привреднике.

Предсједник је најавио да ће министар без портфеља за међународну економску сарадњу Ненад Поповић крајем године предводити делегацију са већим бројем министара која ће посјетити Краљевину Есватини, како би се договорили бројни послови од обостраног економског интереса.

"Важно је да пронађемо неколико стратешких партнера у саобраћају и логистици, пољопривреди, науци, софтверској индустрији, војно-техничкој сарадњи, едукацији младих и размјени студената који ће бити мост између наше двије земље", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је током састанка са краљем Есватинија отворено много тема, али да ће тек у наредних неколико дана моћи да се сумира све договорено.

Навео је да ће се двије земље на међународном плану увијек и на сваки начин консултовати, како би доносиле одлуке које су у интересу и једне и друге стране.

"Хвала Вам на посјети и пријатељству које ће Србија да узврати. За све оне који мисле да је важно само када нам дођу велики европски лидери - поносан сам што сам у прилици да угостим афричке лидере. Африка је за нас један од кључних континената, континент пријатељства, поштовања повеље УН, братски континент и ја се тиме поносим", истакао је Вучић.

Додао је да је циљ посјете да се покаже колики је значај Есватинија за Србију и колико поштујемо њихову земљу.

"Вјерујем да ћемо умети да његујемо наше пријатељство и братство. Хвала Вам на посјети и осјећајте се као код своје куће", рекао је Вучић краљу Есватинија Мсватију III.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана