Вучевић: Сретење као заједнички државни празник Српске и Србије

Срна
Foto: Taнјуг

БЕОГРАД - Предсједник Владе Србије Милош Вучевић рекао је да се нада да су Србија и Република Српска близу тога да Сретење /15. фебруар/ дефинишу као заједнички државни празник, односно празник за цјелокупни српски народ.

"Наравно, Република Српска има право да обележава 9. јануар, али говорим да би Сретење могло бити датум као обједињавања државности, односно свих Срба без обзира где живе", рекао је Вучевић за ТВ "Прва".

Он је рекао да ће се сутра коначно кренути у пројекат изградње Меморијалног комплекса Доња Градина - Београд, посвећеног свим жртвама Јасеновца, да од Доње Градине са десне обале Саве па све до Београда буде један меморијални комплекс, који ће свједочити о геноциду над Србима који је спроведен у Другом свјетском рату, а који није забиљежен у Европи.

Вучевић је рекао да су страдали Срби, Јевреје и Роми и други људи, али прије свега Срби и то је обавеза ове генерације за будуће генерације.

"То није враћање у прошлост, али је доказ да ми имамо континуитет и борбе и страдања и постојања", рекао је Вучевић.

Он је додао да се Срби нису задесили на овим просторима ад хок, него имају континуитет државности и државотворности и често су због тога имали, нажалост, врло тешку судбину.

"Као што облежавамо и све друге датуме страдања Срба, тако ћемо обележавати и Сретење, опет не оспоравајући и другим народима да обележавају све датуме које су у њиховој историји или за њихов идентитет битни. Ми само желимо да чувамо оно што нас карактерише, а спремни смо да радимо, сарађујемо и живимо заједно са свима који живе на овим просторима", истакао је Вучевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана