Вучевић: Резолуција о Сребреници доживјела политички дебакл

Срна
Вучевић: Резолуција о Сребреници доживјела политички дебакл

БЕОГРАД - Премијер Србије Милош Вучевић изјавио је да је резолуција о Сребреници доживјела политички дебакл оних који су иза ње стали и поручио да Србија и Република Српска треба да дигну главу горе.

"Нисмо геноцидан народ, нисмо ни лоши људи. Требало би да више радимо и политички се боримо и ту нема одустајања. Упркос огромном политичком притиску, уценама и свему што се дешавало претходних дана, како би резолуција била усвојена и како би се стигматизовао српски народ, Србија и Република Српска су заједно са двије трећине човечанства и великом већином држава показале јасно и гласно шта је истина", рекао је Вучевић.

Он је истакао да ће резолуција погоршати односе и узбуркати страсти, али и пробудити духове прошлости.

"Документ је уз то дао и подлогу да други народи, па и српски, траже резолуције којима би се осудио геноцид који су они претрпели", рекао је Вучевић за "Политику".

Он је навео да ће руководство Србије доносити одлуке искључиво у складу са националним интересима, додајући да Србија жели да постане пуноправна чланица ЕУ, али и да чува и развија односе са Кином и Русијом.

"Знамо да ћемо због тога трпети притиске, свесни смо да ће тај наш став бити лоше примљен у многим центрима моћи, али без обзира на све, ми ћемо истрајати и нећемо дозволити никоме да доноси одлуке у наше име", рекао је Вучевић.

Он је додао да ће Србија сарађивати са различитим војним савезима, али да неће постати чланица ниједног.

Говорећи о недавном упаду полиције самопроглашеног Косова у просторије Поштанске штедионице у четири општине на сјеверу Косова и Метохије, Вучевић је рекао да се Аљбин Курти одлучио на нови чин варварства, јер је, како каже, очајан што му његови ктитори још нису омогућили улазак у Савјет Европе.

"Због чега су косметски Срби једина заједница у Европи која не може нормално да послује? Имају ли косметски Срби право на плате и пензије? Ово нису питања за екстремисту Куртија јер његов став знамо. Ово су питања за међународну заједницу која дуго и преблаго (не)реагује на његова непочинства", истакао је Вучевић.

Он је навео да Србија има два циља када је ријеч о Косову и Метохији - да сачува српски народ, светиње и одбрани легитимне државне интересе, али и да очува мир.

"Једини начин да Срби на Космету опстану јесте да остану међусобно јединствени, да не наседају на провокације Куртијевог режима и да остану у садејству са званичним Београдом. Буде ли Курти успео да уз помоћ ктитора завади Србе међусобно на Космету, перспективе српског народа на територији јужне српске покрајине неће бити добре", рекао је Вучевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана