Вучевић: Проширити сарадњу у области намјенске индустрије

Срна
Вучевић: Проширити сарадњу у области намјенске индустрије

БЕОГРАД - Министар одбране Србије Милош Вучевић изјавио је поводом предстојеће заједничке сједнице влада Србије и Републике Српске да сваковрсни развој односа Србије и Српске одлучујуће доприноси унапређењу релација Србије са БиХ у цјелини, као и да је увјерен да Србија и Српска могу проширити сарадњу у области намјенске индустрије.

- У временима великих изазова која су свакако пред нама, веома је важно да сви на Балкану збијемо редове и заједнички потражимо одговоре на питања која нас једнако оптерећују, било да је у питању безбједност, економија или било која друга сфера друштвеног живота - истакао је Вучевић.

Вучевић је оцијенио да је сасвим природно да у том контексту Београд и Бањалука најближе сарађују, али да ти братски односи никада нису били нити ће бити усмјерени против било кога другога.

- Штавише, убеђен сам у то да сваковрсни развој односа Србије и Српске одлучујуће доприноси унапређењу релација Србије са БиХ у целини, а најбољи пример за то, па ако хоћете и парадигму наших амбиција представља изградња кружног ауто-пута Београд-Сарајево-Београд, који ће двије престонице повезивати преко Бијељине и Вишеграда - додао је он.

Очекивања од сједнице двије владе Србије и Републике Српске, у погледу ресора одбране, рекао је Вучевић, јесу значајна, уважавајући наравно дјелокруг надлежности Републике Српске.

Вучевић сматра да постоји добра билатерална основа за сарадњу у области одбране између Србије и БиХ на пољу војно-војне и војнообразовне кооперације, те да што се Србије тиче постоји спремност и жеља за значајним унапређењем сарадње на тим пољима.

Илустрације ради, он је навео да је Министарство одбране Србије радо изашло у сусрет молби Министарства одбране у Савјету министара за повећањем броја полазника на Командно-штабном усавршавању при Војсци Србије за школску 2023/2024. годину.

Вучевић, који је и потпредсједник Владе Србије, навео је у писаном одговору за Срну да су за припаднике Министарства одбране у Савјету министара отворене позиције на нивоу Генералштабног усавршавања, као и на највишем нивоу, Високим студијама безбједности и одбране.

Такође, доао је Вучевић, на основу уговора о школовању закљученог са Министарством унутрашњих послова Републике Српске, на Универзитету одбране се школују и кадети Полицијске академије Републике Српске.

- Уверен сам у то да Република Србија и Република Српска могу проширити сарадњу у области наменске индустрије. Предузећа као што су “Космос” из Бањалуке, “Орао” из Бијељине, “Зрак” из Теслића, те “Фабрика мотора специјалне намјене” са Пала, могу обављати значајне ремонтне и друге послове у кооперацији са компанијама из групације Одбрамбене индустрије Србије, како на домаћем, тако и на иностраном тржишту - истакао је Вучевић.

Заједничка сједница влада Републике Српске и Србије требало би да буде одржана у петак, 4. августа, у Бањалуци.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана