Вучевић: Народ који је ово прошао, не може бити народ џелата, него народ жртва

Танјуг
Foto: В. Трипић

ДОЊА ГРАДИНА- Премијер Србије Милош Вучевић, поручио је данас, на обиљежавању Дана сјећања на жртве усташких злочина у логору Јасеновац и Независној Држави Хрватској, да народ који је то прошао не може бити народ џелата, него народ жртва и да је на српском народу да вјерује у небеску правду и божију милост, "да ће они који нас за геноцид оптужују, доћи у ову Долину плача да се поклоне и извине".

Вучевић је навео да је простор на коме су се десили злочини највеће српско поље смрти. 

"Под нашим ногама налазе се читави градови, наша деца и будућност коју нисмо требали да дочекамо, а Божијом милошћу дочекасмо је. Овде одајемо пошту, неми од бола за нашим родом и поколењима. Стотине хиљада оних, који су овде и сви су страдали као да нису људи. Клани, кувани, дављени, одрани, спаљени, силовани, мучени и живи сахрањивани", рекао је Вучевић у Доњој Градини гдје је присуствовао као изасланик предсједника Србије Александра Вучића.

Додао је да су размјере злочина и геноцида толики да дјелују нестварно и да стварају два ефекта - први да нико не вјерује да постоји мјесто на свијету гдје се од дјеце лешева правио сапун, а други, како је истакао, да та рана толико боли и толико је велика и дубока да човјек у очају не жели да о томе размишља и да на то мисли.

"Ова два феномена су најопаснија у нашој колективној свести. Опасан је то феномен јер је сећање на ове страдалнике наш идентитет и наш корен", рекао је Вучевић.

Вучевић је навео да људски мозак такво зло не може да перципира и да га зато одбацује, а да оно што се десило може само бог да разумије.

"А то је можда и најважније. Да Господ разуме. Али нама мора бити јасно, да је ово Јерусалим наш. Да је ово Света земља. Да је овде наш океан суза и крви. Да смо одавде распети и да смо победнички васкрсли до данашњег дана јер нас Господ у својој љубави поново на ноге постави и ојача мишице наше и даде снагу да не одвраћамо поглед са овог места", навео је Вучевић.

Навео је да народ који је прошао кроз такве злочине не може бити народ џелата, него народ жртва. 

"Да се са овога места, заклињемо да су чојство и јунаштво наша снага. Да верујемо у небеску правду и Божију милост, да ће они који нас за геноцид оптужују, доћи у ову Долину плача да се поклоне и извине. Ко то не схвати,настављач је дела оних који ово починише", поручио је Вучевић.

Додао је да је на српском народу да вјерује и да се моли и да ради на томе да међу собом има слогу и јединство.

"И да би из ових хумки изникла слава и бесмртност Србинова. Нека би Бог дао да тако буде", рекао је Вучевић.
  
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана