ВСТС потврдио дисциплински прекршај: Суспендована Диана Кајмаковић

ГС
ВСТС потврдио дисциплински прекршај: Суспендована Диана Кајмаковић

САРАЈЕВО - Првостепена дисциплинска комисија Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ донијела је одлуку којом је утврђена дисциплинска одговорност Гордане Тадић и изречена је дисциплинска мјера премјештање са мјеста замјеника главног тужиоца Тужилаштва БиХ на мјесто тужиоца Тужилаштва БиХ.

Како се наводи у саопштењу за јавност, тужена је проглашена одговорном што је, обављајући послове руководиоца у Тужилаштву БиХ, у сефу у својој канцеларији, без прописног евидентирања држала документе с ознаком степена тајности запримљене у периоду од 8. новембра 2021. године до 24. августа 2022. године, личним достављањем туженој "на руке", који се односе на предмете "Скај апликација".

То је, како се наводи, за посљедицу имало неевидентирање тужилачких списа у складу са прописима или неулагање у постојеће тужилачке списе и пропуштање располагања документацијом поступајућих тужилаца. Такође је пропустила наведену документацију раздужити и предати вршиоцу дужности главног тужиоца.

Наведеним је починила дисциплински прекршај из члана 57. тачка 23. Закона о ВСТС БиХ "било какво друго понашање које представља озбиљно кршење службене дужности и доводи у питање повјерење јавности у непристрасност и кредибилитет тужилаштва".

Такође, тужена је одговорна што је знајући да се провјере навода у тужилачком предмету односе на провјере комуникација криминогених особа из предмета "Скај апликације" у односу на њу, затражила од стручног сарадника стављање на увид документа из списа предмета, те је на тај начин искористила функцију како би себи прибавила неоправдане користи у виду прибављања информација које јој не могу бити доступне, чиме је починила дисциплински прекршај из члана 57. тачка 6. Закона о ВСТВ БиХ: "кориштење функције тужиоца како би се прибавиле неоправдане користи за себе или друге особе".

С тим у вези, туженој је, у складу са чланом 58. став (1) тачка ф) и 59. Закона о ВСТС БиХ, те у складу са Смјерницама за одређивање дисциплинских мјера у дисциплинским поступцима, изречена наведена дисциплинска мјера.

На одлуку Првостепене дисциплинске комисије постоји могућност жалбе Другостепеној дисциплинског комисији ВСТС БиХ.

– Напомињемо да претходна одлука дисциплинске комисије о удаљењу Диане Кајмаковић од вршења дужности тужиоца Тужилаштва БиХ остаје на снази до правоснажног окончања дисциплинског поступка против исте – наводи се у саопштењу, преноси Српскаинфо.

Такође би навели да је у току дисциплинског поступка Канцеларија дисциплинског тужиоца истицала чињеницу да је 26. септембра 2022. године тужена, у својству тужиоца Тужилаштва БиХ, Извршном уредбом Уреда за контролу имовине странаца (ОФАЦ) уврштена на листу Министарства финансија САД, сматрајући да то тужену чини даље недостојном за вршење тужилачке дужности.

Међутим, како се додаје, на ове околности, односно разлоге који су наведени у Извршној уредби САД, УДТ није изводио доказе нити доказивао наводе у овом дисциплинском поступку, па самим тим Првостепена дисциплинска комисија није могла утврдити чињенице које би биле од утицаја за евентуално доношење другачије одлуке од напријед наведене.

– Коначно, имајући у виду да је у Тужилаштву БиХ формиран предмет против Диане Кајмаковић, Првостепена дисциплинска комисија ВСТС БиХ позива Тужилаштво БиХ да поступи у оквиру својих надлежности у наведеном предмету – наводи се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана