Врата ЕУ остају одшкринута

Ведрана Кулага, Драгана Орловић
Врата ЕУ остају одшкринута

СТРАЗБУР, БАЊАЛУКА - Западни Балкан очекује много од новог сазива Европске комисије, чији мандат почиње у недјељу, а БиХ мора да крене озбиљније напријед те да на терену покаже да жели бити дио ЕУ која је, с друге стране, поручила да су њена врата отворена за овај регион.

Оцијенили су то саговорници “Гласа Српске” након што је јуче у Стразбуру Европски парламент коначно одобрио именовање њемачке политичарке Урсуле фон дер Лејен на позицију новог предсједника Европске комисије. Именовање је подржао 461 посланик, 157 је било против те 89 уздржано, а бивша њемачка министарка одбране је прије гласања истакла да врата ЕУ остају отворена за чланство земаља западног Балкана.

- Морамо показати нашим пријатељима на западном Балкану да дијелимо исти континент, исту историју, исту културу и дијелићемо исту судбину. Наша врата остају отворена - рекла је нова предсједница Европске комисије у уводном говору приликом представљања програма новог сазива.

Предсједник Европског покрета у БиХ Предраг Праштало истакао је јуче да је добро док из кључних европских институција долазе позитивне поруке у вези са западним Балканом, а тиме и за БиХ. Он је за “Глас Српске” казао да врата ЕУ не смију бити затворена за овај дио Европе те да се нада да ће нови сазив Европског парламента радити све да би испунио дато обећање. Велика одговорност је, с друге стране, како је подвукао, на лидерима у БиХ који морају да покажу на дјелу да заиста желе бити дио европске породице.

- Добар знак биће када Сјеверна Македонија, која је испунила све обавезе па чак и промијенила назив, те Албанија добију зелено свјетло за отварање преговора за чланство. То би и нама у БиХ била порука, али и потврда да ЕУ може да одржи ријеч - рекао је Праштало.

Подсјетио је да ће Хрватска у првој половини идуће године предсједавати ЕУ, те да ће мајски самит у Загребу бити кључан за Балкан.

- Након Хрватске, предсједавање преузима Њемачка. Хрватска ће започети веома битну фазу европског пута шест земаља западног Балкана, а посебно нас радује период када Њемачка буде на челу. Она ће, према најавама, бити један од кључних мотора за наставак сарадње и придруживања Балкана ЕУ - закључио је Праштало.

Делегат у Дому народа Парламента БиХ Лазар Продановић (СНСД) каже да је изјава новоизабране предсједнице позитивна, али да би било значајно и када би се то изјављено испоштовало.

- Политичари у БиХ би требало да буду конструктивнији да би земља ишла бржим темпом, односно прекинула вишегодишњи застој. Циљ БиХ је да добије статус кандидата, а више од тога за сада не треба ни помињати. Сви нивои власти у складу са механизмом координације морају учинити више да би БиХ изашла из “залеђеног” стања и кренула у позитивном смјеру - сматра Продановић.

Француска је недавно предложила и реформу процеса придруживања ЕУ, уз опаску да би постепено прикључивање, у зависности од испуњених обавеза, могло олакшати пут западног Балкана ка пуноправном чланству.

Мишљење

Европска комисија је крајем маја дала позитивно мишљење о захтјеву БиХ за добијање кандидатског статуса за чланство, који је достављен почетком 2015. године, али не и статус кандидата, о чему одлуку треба да донесе 28 земаља чланица ЕУ. Формирање власти у БиХ је представљено као кључни приоритет у овом моменту, а уз мишљење је дато и 14 услова за улазак у фазу отварања преговора, што су упућени оцијенили као тежак задатак, јер међу условима има тема о којима годинама нема сагласности у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана