Врањеш: Трговска гора отворено билатерално питање, рјешење у еспо конвенцији

Срна
Врањеш: Трговска гора отворено билатерално питање, рјешење у еспо конвенцији

ЗАГРЕБ - Амбасадор БиХ у Хрватској Александар Врањеш изјавио је данас Срни да је Трговска гора једно од отворених билатералних питања које је веома битно за БиХ, с обзиром на то да би изградња тог одлагалишта радиоактивног отпада имала веома негативне посљедице на животну средину и живот људи у овом граничном подручју.

Према његовим ријечима, БиХ и Хрватска су посредством министра спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташе Кошарца оствариле одређени ниво комуникације о овом проблему на нивоу експертских тимова.

"Међутим, Хрватска све вријеме узима као аргумент да ће БиХ, тек када буде завршена студија утицаја на животну средину, моћи као заинтересована страна по ЕСПО конвенцији да има увид у резултате те студије и да поднесе одређене примједбе", појашњава Врањеш. Све до тог момента, истиче Врањеш, по ЕСПО конвенцији БиХ не може да уђе у унутрашња питања Хрватске по питању неких њихових припремних радњи.

"Хрватска се држи тог аргумента, а с друге стране, као што видимо, дешавају се одређени кораци у том правцу без укључивања БиХ, тако да је пред нама период у коме морамо да поспјешимо комуникацију са институцијама Хрватске, да инсистирамо да БиХ и на билатералном и на плану комункације експертских тимова обје државе покуша да сазна у којој фази се налази овај процес везан за Трговску гору", навео је амбасадор БиХ у Загребу.

Врањеш каже да БиХ мора наћи и одговор да ли Хрватска покушава да избјегне своје обавезе из ЕСПО конвенције. "Ми то не можемо да прејудицирамо све док се не оствари завршна комуникација. Истовремено, с друге стране ми морамо да реагујемо на адекватан начин, и то је за сада једини пут, јер не постоји други механизам којим би БиХ могла да заустави Хрватску мимо ЕСПО конвенције", рекао је Врањеш.

Министар спољне трговине и економских односа Сташа Кошарац изјавио је данас да овом министарству није достављена никаква званична информација од Хрватске у вези са захтјевом за издавање упутства о садржају студије о утицају на животну средину о Центру за збрињавање радиоактивног отпада на Трговској гори.

"Овај чин Хрватске нема елементе добрих билатералних односа, већ их додатно нарушава.

Подао је и перфидан овакав покушај Хрватске да се избјегне реакција из БиХ, посебно имајући у виду њихову тврдњу да у случају Трговске горе нема прекограничног утицаја", став је Кошарца.

Он је оцијенио да је недопустиво да Хрватска пласира у јавност дезинформације да је обавијестила надлежне институције у БиХ, а да при томе Министарство спољне трговине и економских односа нема званичну информацију.

Хрватско Министарство привреде и одрживог развоја објавило је информацију о захтјеву за издавање упутства о садржају студије о утицају на животну средину за Центар за збрињавање радиоактивног отпада на локацији Черкезовац на Трговској гори у општини Двор

. Хрватска планира да радиоактивни отпад из Нуклеарне електране Кршко, као и постојећи институционални отпад, складишти на локацији Трговска гора, на самој граници са БиХ. На овој локацији планирана је и изградња Центра за збрињавање радиоактивног отпада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана