Врањеш: Противправни прогон и кршење људских права Додика и Лукића

СРНА
Врањеш: Противправни прогон и кршење људских права Додика и Лукића

БАЊАЛУКА - Омбудсман за људска права БиХ из српског народа Невенко Врањеш упозорио је да се подизањем оптужнице против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца директора Службеног гласника Републике Српске Милоша Лукића на основу квазизаконског рјешења које је донио нелегални високи представник најеклатантније крше људска права и врши противправни прогон изабраних званичника и постављаних државних службеника Српске.

"Нелегалним наметањем закона, недозвољеним притиском на демократски изабране представнике народа и државне службенике угрожава се слобода одлучивања у легалним и легитимно конституисаним органима, те се врши кривичноправни прогон лица која врше уставом и законом додијељене надлежности", истакао је Врањеш у саопштењу.

Он је нагласио да правосудни систем треба да штити гарантована права, слободе и демократске тековине, а не да служи за гушење политичке воље стечене у демократским процесима.

Према његовим ријечима, у историји демократских друштава и цивилизованих народа није забиљежена оваква ситуација да самозвани протектор, страни држављанин, у правни поредак уврсти закон који на крајње репресиван начин прогони легално и легитимно изабране званичнике једне земље.

"Недопустиво је да се само због тога што врши своју уставну функцију и проглашава законе, које је усвојило суверено народно представништво, кривичном прогону изложи предсједник Републике Српске којем је на демократски одржаним изборима функцију повјерило више од 300.000 грађана Републике Српске. Тиме се крше његова људска и политичка права, обесмишљава изборни систем и нарушава владавина права", упозорио је Врањеш.

Врањеш је указао да је слична ситуација и са вршиоцем директора Службеног гласника Републике Српске против којег је подигнута оптужница зато што је одбио да поступа по налогу субјеката и лица која му ни по чему нису надређена и по ништавим законима који га ничим не могу обавезати у његовом раду, те је и његово право на рад и приступ у раду прекршено, а што сматра недопустивим.

Тужилаштво БиХ подигло је у петак, 11.августа оптужницу против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора Службеног гласника Републике Српске Милоша Лукића због неизвршавање одлука Кристијана Шмита.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана