Врањеш: Оспоравање Додикове побједе, може увести БиХ у политичку кризу из које нема излаза

Срна
Врањеш: Оспоравање Додикове побједе, може увести БиХ у политичку кризу из које нема излаза

ЗАГРЕБ - Манипулисање изборном вољом, подилажење емоцијама изнова поражене опозиције у Републици Српској, једностраним наметањем одлуке, подржавање незаконитости усмјерене у правцу оспоравања побједе Милорада Додика, стварање политичке нестабилности у Републици Српској доводи међународну заједницу у позицију узрочника потенцијалне политичке кризе на нивоу цијеле БиХ, истакао је амбасадор БиХ и Хрватској Александар Врањеш.

Врањеш је у изјави Срни рекао да само дан након што је ЦИК БиХ објавио прелиминарне резултате о убједљивој побједи Милорада Додика, Жељке Цвијановић и СНСД-а, у Бриселу је одржан незванични састанак представника држава чланица ЕУ.

"Од појединаца из дипломатског кора се могло чути да су закључци тог састанка ишли у правцу да међународна заједница треба учинити све да спријечи Додиков останак на власти, посебно што су и друга два за њих спорна лидера, Бакир Изетбеговић и Драган Човић, отишла, како кажу, у други план. Без обзира на Додикову снажну побједу, учесници састанка заузели су став да БиХ нема времена за још један период блокада и нефункционисања, означавајући Додика као главног од три кривца за застој у реформама на путу БиХ ка ЕУ", навео је Врањеш.

Он је указао да се сличан став могао чути и у САД. Према његовим ријечима, седам дана прије избора, представник Стејт департмента је појаснио дипломатама са Балкана америчку процјену у којој ће Додик побиједити на изборима, али да САД унапријед доводи у питање легалност те побједе, тврдећи да се спрема крађа гласова у Добоју, Приједору и Зворнику.

"Управо ће ове градове касније истицати и опозиција у складу са припремљеним наративом о изборној крађи. Иначе, процјену о Додиковој побједи на Општим изборима су имале мање-више све амбасаде у Сарајеву. Оно што ипак нису могли процјенити јесте убиједљивост те побједе", нагласио је Врањеш.

Амбасадор БиХ у Хрватској је истакао да су се одређени међународни актери уздали да ће разлика у гласовима бити тијесна, те да ће осмислити математичку формулу која ће СНСД ипак на крају одвести у опозицију.

"Када је дан након избора ЦИК објавила прелиминарне резултате у којима убједљиво побјеђују Жељка Цвијановић, Милорад Додик и СНСД-а на свим нивоима и да без њих нема формирања власти у наредном периоду, упалила се 'црвена лампица' у дијелу међународне заједнице. Од тог момента смо добили наратив о крађи, протесте у Бањалуци и на крају незаконите поступке ЦИК-а под спонзорством западних амбасада и наравно Кристијана Шмита", рекао је Врањеш за Срну.

Он је подсјетио да се оспоравање Додикове побједе нагло проширило у медијима које Запад финансира, као и на друштвеним мрежама међу представницима опозиције, али и невладиног сектора махом из Сарајева.

"У исто вријеме споменути медији и појединици нису доводили у питање фарсу звану 'наредба ЦИК-а'. Њихов задатак је био изградити мњење о изборној крађи да би српска јавност што лакше 'прогутала' ту конструкцију. Уколико та медијска припрема не би била успјешна, те се створило незадовољство и сукоб између присталица власти и опозиције, политичка нестабилност у Републици Српској која би услиједила била би чак и прихватљива међународној заједници у БиХ.

Из њихове визуре, дестабилизација Републике Српске би нужно довела до опадања моћи и Милорада Додика и СНСД-а, што је у осталом и циљ који страни фактор све слабије крије. Оно што им с друге стране квари калкулацију јесте чињеница да би свака већа политичка криза унутар Републике Српској директно утицала на функционисање нивоа заједничких институција БиХ. Другим ријечима, дестабилизација Републике Српске аутоматски доводи до дестабилизације БиХ у цјелини", појаснио је Врањеш.

Ако се узме у обзир свеукупни изборни резултат СНСД-а, додао је Врањеш, јасно је да ни један ниво власти у наредном периоду неће моћи функционисати без одлука Милорада Додика, па како год завршила фарса са ЦИК-ом.

Као актуелан примјер, рекао је амбасадор БиХ у Хрватској, може се узети препорука Европске комисије о кандидатском статусу БиХ која подразумијева измјене постојећих и усвајање нових закона по хитном поступку.

"Како међународна заједница ово мисли да заврши без СНСД-а и Милорада Додика?", упитао је Врањеш, додавши да су очигледно погрешно искалкулисали како ће изгледати већине у два дома Парламентарне скупштине БиХ у наредном периоду.

"Према којој логици би Додик и његов СНСД били конструктивни у вези са испуњавањем услова Европске комисије у исто вријеме кад западни амбасадори у БиХ сплеткаре и подстичу незакониту дисквалификацију Милорада Додика и дестабилизацију Републике Српске? На крају, питамо се да ли су страни актери у БиХ спремни да ризикују тоталну дестабилизацију само да би један човјек био политички уклоњен мимо демократске воље народа? Оно што је сигурно, не би им било први пут", закључио је амбасадор БиХ у Хрватској Александар Врањеш.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана