Врањеш: ОХР озбиљно нарушио повељу УН, Дејтонски споразум и Устав БиХ

Срна
Врањеш: ОХР озбиљно нарушио повељу УН, Дејтонски споразум и Устав БиХ

БИЈЕЉИНА - Омбудсмен за људска права БиХ из српског народа Невенко Врањеш указао је да је ОХР поништавањем правних и политичких аката Народне скупштине Републике Српске, која је једини уставни носилац законодавне власти у Српској, озбиљно нарушио Повељу УН, Дејтонски мировни споразум, Устав БиХ и Анекс 10 Дејтонског споразума који је уредио мандат ОХР-а.

-Наметањем закона, ОХР је угрозио људска права грађана нарушавајући темељни принцип правне државе, а то је принцип владавине права који је основа демократског друштва и цивилизацијска вриједност слободних народа - навео је Врањеш у писаној изјави.

Он је истиче да ОХР ни Повељом УН, ни Дејтонским мировним споразумом, његовим анексима и Уставом БиХ па ни такозваним “бонским овлашћењима” нема законодавну надлежност јер та надлежност припада искључиво домаћим законодавним тијелима државе, ентитета, кантона и Брчко дистрикту.

У тим тијелима, додаје Врањеш, одлучују од народа изабрани народни представници који су персонификација суверенитета власти и само они могу изгласати законе и друге правне акте.

-Посезање ОХР-а за квазизаконским рјешењима и покушај њиховог насилног провођења угрожава принцип подјеле власти, уставне и законске надлежности домаћих институција власти, а код грађана ствара осјећај несигурности, угрожености и правне неизвјесности - навео је Врањеш.

Каже да га додатно забрињава притисак ОХР-а на управљачку структуру Службеног гласника Републике Српске, коју чине државни службеници и дужносници именовани од Владе Српске, а од којих се на противправан начин тражи одређена чињења у погледу објављивања квазизакона ОХР-а.

-Несвојствен је то примјер у демократским друштвима данашњице да једна страна институција задужена за успостављање и надгледање мира, изградњу повјерења и посредовање између страна утиче на званично јавно гласило с намјером да га примора да објави нешто што не може објавити јер је супротно уставноправном поретку земље и задире у људска права њених грађана, органа и институција власти и демократски изабраних званичника - навео је Врањеш.

Он је позвао ОХР да се врати у оквире мандата датог Анексом 10 Дејтонског мировног споразума, препусти законодавну активност домаћим законодавним органима и престане са пријетњама грађанима и њиховим демократски изабраним представницима.

-Саопштење издајем у своје лично име, њиме изражавам моје мишљење и напомињем да наведено не представља став Институције Омбудсмена за људска права БиХ коју чине три омбудсмена - навео је Врањеш.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана