Врањеш: Грађани на референдуму да кажу шта мисле о суђењу Додику

Срна
Врањеш: Грађани на референдуму да кажу шта мисле о суђењу Додику

БАЊАЛУКА - Амбасадор БиХ у Србији Александар Врањеш рекао је да је што прије потребно расписати референдум у Републици Српској на којем би се грађани изјаснили да ли треба да се води процес против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора Службеног гласника Милоша Лукића као и поставити питање да ли би прихватили пресуду јер би на овај начин грађани поручили како носиоци власти треба да поступају.

-Морамо да направимо одбрамбени механизам, јер је овај концепт усмјерен на рушење аутономије Републике Српске - рекао је Врањеш за РТРС.

Нагласио је да је у овом тренутку потребно јединство, посебно због чињенице јер се Српска суочава са бројним ударима и изазовима.

-Суд и Тужилаштво БиХ нису дејтонска и уставна категорија, већ су наметнути одлуком високог представника и до данас нису конституционализовани. Непостојећи суд на бази оптужнице непостојећег тужилаштва и оптужнице суди предсједнику Српске на бази непостојећег кривичног дјела који је наметнуо непостојећи високи представник - истакао је Врањеш.

Нагласио је да овим процесом, који је назвао лакрдијом, желе Додику да ускрате право на политичко дјеловање и да се обрачунају са носицима власти из реда српског народа на територији БиХ, те додао да иза свега стоји дио међународне заједнице и Амбасада САД-а, која БиХ третира као колонију.

-Имамо потпуни апсурд када је ријеч о процесу и видимо да никакв рационални, правни механизам не може то да објасни. Додик је пристао на све ово како би управо сав овај апсурд раскринкао -навео је Врањеш.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана