Врањеш: Амбасада у Загребу неће поступити по инструкцији Турковићеве

Срна
Foto: Архива

БАЊАЛУКА- Амбасада БиХ у Загребу неће поступити по инструкцији министра иностраних послова у Савјету министара Бисере Турковић која 11. јули самоиницијативно проглашава даном жалости настављајући праксу узурпирања надлежности виших инстанци као што су Предсједништво и Савјет министара, изјавио је Срни амбасадор БиХ у Хрватској Александар Врањеш.

Врањеш је истакао да Турковићева ради у складу са политичким интересима њене политичке партије СДА, уз подршку западних амбасада у Сарајеву и ОХР-а.

"По већ устаљеној пракси узурпирања надлежности виших инстанци, Турковићева је поново самоиницијативно прослиједила инструкцију дипломатско-конзуларној мрежи /ДКП/ да у ишчекивању одлуке Савјета министара о проглашењу дана жалости поступимо као да је та одлука усвојена", рекао је Врањеш.

Он је нагласио да Амбасада БиХ у Загребу неће поступити по инструкцији Турковићеве јер није заснована на одлуци Савјета министара.

"Ово није први пут и комплетан њен мандат биће упамћен по бројним злоупотребама, узурпацијама уставних надлежности виших тијела и покушајима вођења неке СДА спољне политике као званичне политике БиХ", рекао је Врањеш.

Он је подсјетио да је Турковићева успоставила нову праксу избјегавања одлука Предсједништва, Савјета министара, дискриминације српских кадрова, негирања уставних позиција српских функционера на нивоу БиХ, инструисања амбасадора у складу са политикама СДА, те кориштења службених путовања у сврху обиласка бошњачке дијаспоре и прикупљања гласова за СДА.

Према његовим ријечима, Турковићева је наставила и са нелегалним отварањем нових генералних конзулата, личним одређивањем шта су то државни празници мимо закона и мноштвом других злопупотреба.

"Све ово је радила уз подршку дијела међународне заједнице, па се поставља питање како ће они реаговати када наредни министар иностраних послова из реда српског народа настави да користи идентичну праксу Бисере Турковић", каже Врањеш.

Он је упитао да ли ће поново да се оглуше ако нови министар изда инструкцију новом шефу мисије при УН у Њујорку да придружи БиХ некој иницијативи Русије или Кине.

"Да ли ће међународна заједница да ћути ако нови министар буде поступао мимо одлука Предсједништва и Савјета министара као што то чини Турковићева?", упитао је Врањеш.

Турковићева је, без сагласности и консултација са Савјетом министара и Предсједништвом БиХ, под ознаком хитно послала инструкције ДКП мрежи са захтјевом да су сва дипломатско-конзуларна представништва и мисије БиХ дужни да спусте заставу БиХ на пола копља, да пошаљу циркуларну ноту надлежним министарствима спољних послова у земљи пријема и "да су у обавези да на пригодан и достојанствен начин обиљеже 11. јули". 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана