Врабац првостепено ослобођен

СРНА
Врабац првостепено ослобођен

САРАЈЕВО - Суд БиХ првостепеном пресудом одбио је оптужницу против Мустафе Врапца, некадашњег запосленог у Тужилаштву БиХ.

"Пресудом је утврђено да радње оптуженог не садрже биће кривичних дјела за која је оптужен, а да она дјела која би му се могла ставити на терет нису у надлежности Суда БиХ", преноси Бирн.

Суд је, као што је и одбрана тврдила, закључио да недостаје елеменат службеног положаја или утицаја за кривична дјела кривотворење службене исправе и примање награде или другог облика користи за трговину утицајем.

"Одбрана није спорила догађаје из оптужнице. Спорно је било да ли се могу пронаћи друга кривична дјела за која није надлежан Суд", рекла је у образложењу предсједавајућа Вијећа Јасмина Ћосић Дедовић.

Она је објаснила да дјело кривотворење службене исправе по Кривичном закону БиХ може починити само службено или одговорно лице вршећи своја службена овлаштења.

Дедовићева је подсјетила која су била овлаштења Врапца као руководиоца Одсјека за опште послове, наводећи да се описани послови не могу цијенити као овлаштења којима би могло бити обухваћено дјело кривотворење службене исправе, већ би се могла подвести под кривотворење исправе прописано Кривичним законом ФБиХ.

Уз исто образложење одбијена је оптужба за примање награде или другог облика користи за трговину утицајем.

"Описане радње не садрже елементе бића кривичног дјела. Не постоји утицај или положај оптуженог, не постоји службено лице код којег би се утицај вршио", рекла је Дедовићева.

Радње које је предузео оптужени, како је додала, могле би се подвести под превару из Кривичног закона ФБиХ.

Она је навела да је оптужени, лажно се представљајући, код оштећеног створио утисак да има утицај који нема.

Дедовићева је рекла да је Вијеће испитало да ли су радње Врапца описане неким другим дјелом за које је надлежан Суд БиХ, али је утврдило да нису.

"Тужилаштво би требало предузети мјере да се предмет расправи пред другим надлежним судом", рекла је судија.

Према оптужници, Врабац је у просторијама Тужилаштва кривотворио службену легитимацију ове институције и користио је да се неовлаштено представља као службена особа.

У оптужници је наведено да је крајем 2022. и почетком 2023. контактирао једну особу и од ње захтијевао и примио 20.000 марака како би наводно посредовао код тужиоца да не изврши одређене радње.

На ову пресуду дозвољена је жалба Апелационом вијећу Суда БиХ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана