Војводић: Уставни суд БиХ на најгрубљи начин крши уставом загарантоване надлежности

Срна
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА - Директор републичке Агенције за високо образовање Биљана Војводић изјавила је да се одлуком Уставног суда БиХ, којом су оспорени поједини чланови Закона о обезбјеђењу квалитета у високом образовању Српске, на најгрубљи начин крше Уставом загарантоване надлежности Републике у области образовања.

Војводићева је истакла да ће Агенција наставити да обавља своју дјелатност у складу са законима и прописима Републике Српске и БиХ, те међународним стандардима у области обезбјеђења квалитета.

Она је објаснила да је област образовања у складу са чланом 3 Устава БиХ искључива изворна надлежност ентитета, кантона и Брчко дистрикта.

Према њеним ријечима, Агенција се од оснивања 2011. године до данас суочава са перманентним покушајима оспоравања надлежности у области обезбјеђења квалитета у високом образовању и преноса на ниво институција БиХ.

"Одлуком Уставног суда БиХ, без судија из Републике Српске, у вези са захтјевом седам делегата Вијећа народа Српске за оцјену уставности одредаба Закона о осигурању квалитета у високом образовању, којом је утврђено да девет чланова цитираног закона нису у складу са Уставом БиХ, на најгрубљи начин се крше Уставом загарантоване надлежности Републике Српске", истакла је Војводићева.

Она је нагласила да се досљедном примјеном законских аката и међународних стандарда Агенција, упркос свему, позиционирала у Европском простору високог образовања као респектабилна институција у области обезбјеђења квалитета о чему говоре постигнућа на међународном плану и чланства у ENQA (придружени члан), CEENQA и INQAHEE.

Уставни суд БиХ је јуче на сједници утврдио да није у складу са Уставом БиХ члан Закона о обезбјеђењу квалитета у високом образовању Српске у којем је наведено да Агенција за високо образовање Републике Српске представља Републику на међународним конференцијама, скуповима, међународним организацијама и удружењима у оквиру своје надлежности и да сарађује са међународним органима, тијелима и институцијама надлежним за високо образовање и обезбјеђење квалитета.

Према истом захтјеву који је 2021. године поднијело седам делегата Вијећа народа Републике Српске, Уставни суд је донио оцјену да у складу са Уставом БиХ није ни члан осам Закона о обезбјеђењу квалитета у високом образовању Српске у тачкама које се односе на надлежност Агенције.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана