Војводић: Kуповина диплома огроман проблем, нарушeн углед високошколског система

ГС
Војводић: Kуповина диплома огроман проблем, нарушeн углед високошколског система

БАЊАЛУКА - Директор Агенције за акредитацију високошколских установа Српске Биљана Војводић, рекла је за РТРС да је куповина диплома огроман проблем о којем се много прича али, како је рекла, није било довољно доказа да се докаже ова појава.

Нагласила је да је у поступцима акредитације високошколских установа, које су обухваћене акцијом „Кластер“ због сумње у издавање лажних диплома, ништа није указивало да постоји икаква злоупотреба, јер би се у том случају зауставио процес акредитације.

- Ми провјеравамо усклађеност рада са стандардима, а овакве појаве се могу се открити само кроз истражне радње. У поступцима акредитација законитост се продразумијева - истиче Војводићева.

Она је додала да је од Агенције за високо образовање затражено да се привремено обустави процес реакредитације за одређене институције гдје је тај процес у току, а како би се након започете истраге видјело да ли те установе испуњавају услове за рад.

Ухапшени у акцији „Кластер" осумњичени су за издавање лажних диплома факултетских или других установа. Ради се о радницима и високим званичницима универзитетских и факултетских установа у БиХ.

Војводићева је нагласила да ова афера нарушила углед високошколског система и установа, те ће, како је рекла, требати времена да се тај углед и повјерење врати.

- Ово све што се догодило бацило је негативно свјетло и унијело неповјерење у рад високошколских установа. Надам се да ће сви они  који су учествовавли у незаконитој додјели диплома бути кажњени и да у овом систему неће бити мјеста оваквој врсти злоупотреба - навела је Војводићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана