Војска вози кршеве

Маријана Миљић Бјеловук
Војска вози кршеве

БАЊАЛУКА - Већина камиона и аутомобила које на располагању имају Оружане снаге БиХ највише личе на кршеве, а то потврђују и надлежни који наводе да је просјечна старост возила возног парка војске 28 година.

У Министарству одбране БиХ казали су “Гласу Српске” да Оружане снаге БиХ тренутно имају 1.582 возила, и то 902 теретна и 680 путничких. Због тога што су возила војске застарјела, велики износ новца годишње одлази и на њихове поправке.

- За набавку резервних дијелова за одржавање моторних возила Оружаних снага у овој години планирано је 629.000 КМ. Ријеч је о набавци дијелова за возила која одржавају стручне особе Оружаних снага - казали су “Гласу Српске” у Министарству одбране.

Поред тога, јавља се и додатни трошак код спољних добављача, па је у овој години за те намјене планирана још 891.000 КМ.

- Реализација планираног утрошка новца зависи и од самог буџета, а отежавајућа околност су кашњења у његовом доношењу на нивоу БиХ. Наставак реализације вишегодишњег пројекта набавке возила довешће до смањења утрошка новца који је потребан за поправке - казали су у Министарству одбране.

За потребе војске у овој години планирана је набавка 26 нових возила.

- За два квартала купљено је шест возила, а за куповину преосталих 20 потребно је обезбиједити 5,67 милиона КМ - казали су у министарству.

Открили су и да новац који прикупе од продаје расходованих моторних возила и ауто-фурде искористе за куповину нових аутомобила и камиона.

- Отежавајућу околност у реализацији свега планираног представља чињеница да је дошло до великог кашњења у усвајању буџета институција БиХ. Поред тога, додатна отежавајућа околност у поступку набавке нових возила је чињеница да је на свјетском тржишту дошло до наглог пораста цијена возила, као посљедице негативних економских кретања изазваних пандемијом вируса корона и ратом у Украјини, што доводи до неусаглашености у планираном утрошку у односу на реалну потребу, у смислу да добављачи траже да се повећају цијене - казали су у Министарству одбране.

Подсјетили су да је од 2018. године, када је почела реализација вишегодишњег пројекта набавке моторних возила, паралелно покренут процес расходовања одређеног броја возила Оружаних снага, и то путем продаје тих возила као и аутомобилске фурде.

- До сада је продато 40 моторних возила у виђеном стању и 713 моторних возила која су рјешењем о расходовању претворена у аутомобилску фурду. По том основу прикупљено је 2,3 милиона КМ - казали су у Министарству одбране.

Парламентарни војни повјереник Бошко Шиљеговић раније је навео да слика возила у Оружаним снагама подсјећа на моторно гробље.

- Професионална војна лица се свакодневно жале на техничку исправност и недостатак возила. У појединим јединицима је забрињавајуће ниска оперативност аутомобила и камиона. Коришћење тих возила је ризично и због тога сам забринут за професионална војна лица у саобраћају, али и за остале учеснике које они у тим случајевима угрожавају - казао је Шиљеговић и навео да се дешавало и да професионална војна лица учествују у саобраћајним несрећама због техничке неисправности и старости возила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана