Војска Српске бранила свој народ и слободу

Срна, ГС
Војска Српске бранила свој народ и слободу

БАЊАЛУКА - У манастиру Гомионица код Бањалуке сутра ће бити прослављен Видовдан - крсна слава Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског (Република Српска) пука.

Скупштина српског народа у БиХ на засједању у Бањалуци 12. маја 1992. године донијела је одлуку о формирању Војске Републике Српске (ВРС) . За своју крсну славу ВРС узела је Видовдан, празник посвећен Светом кнезу Лазару и јунацима изгинулим у Косовском боју који се догодио на овај дан 1389. године.

Постојала је од 12. маја 1992. до 1. јануара 2006. године, након чега је ушла у састав Оружаних снага БиХ.

Кроз Војску Републике Српске прошло је 210.000 бораца, а 23.801 њен припадник положио је живот у Одбрамбено-отаџбинском рату за одбрану Српске.

- Обиљежавањем Видовдана   чува се успомена на јуначка дјела српских бораца и оно најсветије што је створено – Република Српска - поручио је данас предсједник Предсједништва Борачке организације Републике Српске (БОРС) Горан Рогић.

Рогић је навео да је данас служен парастос за 57 погинулих припадника ВРС из бањалучке мјесне заједнице Ада, док је јуче служен за 66 погинулих бораца ВРС из мјесне заједнице Росуље, у организацији бањалучке Борачке организације.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић упутила је честитку команданту Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ бригадиру Милораду Крајшумовићу, припадницима Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ, као и некадашњим припадницима Војске Републике Српске поводом Видовдана – Крсне славе Војске Републике Српске.

- Поводом обиљежавања Видовдана – Крсне славе Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског Република Српска пука, у име грађана Републике Српске и у своје име, упућујем вам искрене честитке. На један од највећих и најзначајнијих датума у српској историји са посебним пијететом сјећамо се свих храбрих припадника Војске Републике Српске који су, вођени патриотизмом и несебичном храброшћу, своје животе и дијелове тијела уградили у темеље Српске - наводи се у честитки предсједнице Српске.

Цвијановић је нагласила да је Војска Република Српске, као главна оконсица и гарант опстанка Републике Српске, наше највеће тековине, у Одбрамбено-отаџбинском рату бранила свој народ, слободу и право да останемо своји на своме.

- Увјерена сам да ће припадници Трећег пјешадијског Република Српска пука, као фактор очувања мира, безбједности и стабилности, с поносом чувати од заборава свијетлу традицију наше војске и часни пут предака. Уз жеље да сваки наредни Видовдан прослављамо у још бољој и снажнијој Републици Српској, још једном вам честитам празник и срдачно вас поздрављам - наводи се у честитки предсједнице Цвијановић.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић честитао је данас Видовдан, један од најсветијих празника који је синоним за велика страдања у историји српског народа, али и за слободу, витештво и херојство, те истакао да је дужност свих да се не забораве српски борци који су положили своје животе у одбрани Републике Српске.

-Важно је да на данашњи дан славимо храброст и част наших бораца јер њиховим јуначким подвизима, као и неустрашивошћу старјешина Војске Републике Српске, сачувани су животи и слобода нашег народа, као и наша Република Српска - навео је Вишковић у честитки.

Вишковић је истакао да када се обиљежава Видовдан, треба исказати поштовање преживјелим ветеранима и рећи - велико хвала за све што су учинили за слободу Републике Српске и српског народа.

Премијер Републике Српске упутио је честитку Милораду Крајшумовићу, припадницима овог пука, као и некадашњим припадницима Војске Републике Српске.

И предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић честитао је данас крсну славу Војске Републике Српске – Видовдан команданту Трећег пјешадијског (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ и свим војницима, официрима и припадницима те јединице.

-На велики празник Видовдан, један од најважнијих датума у нашој историји, који свједочи о великом страдању, али и храбрости, поносу и слободарском духу српског народа, прослављамо крсну славу наше војске која је најзаслужнија за одбрану Републике Српске - наводи се у честитки.

Чубриловић је поручио да је обавеза свих да и даље баштине традицију храбре Војске Републике Српске, која је бранила и одбранила право на живот и слободу нашег народа.

-Желим вам да сваки наредни Видовдан прослављате у још бољој, снажнијој и просперитетнијој Републици Српској. Срећна вам крсна слава! - истакао је Чубриловић.

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија упутио је честитку команданту Трећег пјешадијског (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ, официрима, подофицирима и војницима поводом Видовдана.

-Вама, војницима, подофицирима и официрима Трећег пјешадијског (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ упућујем искрене честитке - наведено је у честитки Тегелтије.

 

Он је истакао да се са посебним пијететом и великом захвалношћу на овај дан треба сјетити свих који су штитили свој народ и његово право на опстанак на овим подручјима и који су за мир и слободу дали оно највредније што су имали – своје животе.

-Свим припадницама Трећег пјешадијског (Република Српска) пука желим да са поносом наставе баштинити традицију славне и херојске Војске Републике Српске, те својим радом, знањем и спремношћу наставе да доприносе очувању мира и стабилности на овим просторима - поручио је Тегелтија.

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Вељко Лазић изјавио је да је ВРС одбранила Српску и сачувала српски народ на његовим вјековним огњиштима и да се никада не смије заборавити колику су жртву за Републику дали борци.

-Никада не смијемо заборавити колику су жртву за Републику Српску дали наши погинули борци, рањени и инвалиди, а младе генерације морају да чувају трајну успомену и сјећање на ВРС, јер се на тај начин чува Република Српска - рекао је Лазић.

Он је напоменуо да Република Српска још потражује 1.652 нестала лица српске националности, док се у три спомен-костурнице у Српској у Бањалуци, Невесињу и Источном Сарајеву налази 657 ексхумираних и неидентификованих посмртних остатака.

Протокол прославе

У  9.00 часова биће служена Света архијерејска литургија и парастос погинулим српским борцима од Косовског боја до данас, док су у 11.30 часова предвиђене изјаве за новинаре, саопштено је из команде Трећег пјешадијског (Република Српска) пука.

Планирано је да овогодишњој прослави Видовдана присуствују највиши представници политичког, јавног и културног живота, те невладиних организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана