Војсци недостаје најмање 150 људи

Ведрана Кулага Симић
Војсци недостаје најмање 150 људи

САРАЈЕВО - Стање у Оружаним снагама (ОС) БиХ није задовољавајуће, јер је очигледан одлив професионалних војних лица и мањак материјално-техничких средстава, али има помака када је ријеч о заштити људских права у војним редовима у односу на претходне године.

Казао је то за “Глас” парламентарни војник повјереник Бошко Шиљеговић који је у Парламент БиХ доставио извјештај о виђењу ситуације у ОС у 2022. години.

Свако професионално војно лице или кадет у ОС БиХ има право непосредно да контактира с војним повјереником те да поднесе притужбу ако процијени да су ускраћена или повријеђена одређена права, а Шиљеговић признаје да су и лани у раду имали доста притужби.

Добар дио жалби професионалних војних лица које су стигле на његову адресу односио се на обављање дужности другог формацијског мјеста и то махом на основу усмених наредби надређених.

- За тај ангажман нису имали потребну документацију, кроз наредбу, а на основу које остварују и право на одређене бенефите - рекао је Шиљеговић.

Остатак притужби се односи на, између осталог, како је појаснио, пријем по препоруци команданта у почетни чин подофицира, могућност постављења на виша формацијска мјеста, отворене дисциплинске поступке, али било је, као и раније, поднесака у којима су се професионална војна лица жалила на остваривање права, као што су накнаде.

Говорећи о дијелу у којем је набројао шта је све затекао на лицу мјеста када је, према правилима, обилазио касарне и локације на којима су припадници ОС БиХ, подвукао је да недостаје материјално-техничких средстава у војним редовима, али да су, за разлику од прошлог извјештаја повјереника, лани на вријеме набављени енергенти за сезону гријања.

- Осим Бихаћа скоро све касарне су имале алтернативно или право гријање - поручио је Шиљеговић.

Други велики проблем је персонална попуњеност.

- Недостаје људи, не бих да откривам све, али у једној бригади недостаје 150 особа. Све је то повезано са одливом, одласком професионалних војних лица из службе - рекао је и додао да, с друге стране, у извјештајном периоду није било потешкоћа са храном, иако су у том сегменту евидентирани проблеми са континуитетом дистрибуције одређених намирница.

Шиљеговић се осврнуо и на пружање правне помоћи војним лицима. Рекао је да је и лани већи број професионалних војних лица затражио од њих да посредују у одређеним ситуацијама, а епилози су показали да је у око 80 одсто захтјева удовољено захтјеву, посебно када су у питању породични и здравствени проблеми.

Осим по директним притужбама професионалних војних лица, повјереник је овлашћен да поступа и по службеној дужности када у спровођењу својих надлежности добије информације или уочи околности које упућују на кршење људских права и слобода припадника ОС БиХ. У војним редовима има око 8.500 припадника.

Мандат

Позиција парламентарног војног повјереника успостављена је с циљем јачања владавине права, као и заштите људских права и слобода припадника ОС БиХ. Мандат повјереника траје пет година, с могућношћу једног поновног избора. Пробни мандат Бошку Шиљеговићу је почео 2009. године, а други мандат је започео крајем фебруара 2018.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана