Војници чекају повјереника

Маријана Миљић Бјеловук
Војници чекају повјереника

САРАЈЕВО - Процедура избора парламентарног војног повјереника, која је почела у прољеће прошле године, како сада ствари стоје биће поништена и испочетка ће кренути избор насљедника Бошка Шиљеговића, који је на тој функцији скоро деценију и по.

Наиме, Шиљеговићу је мандат истекао у марту прошле године и недуго након тога Заједничка комисија за одбрану и безбједност Парламента БиХ покренула је процедуру избора његовог насљедника. Тада су на њихову адресу стигла четири потенцијална кандидата за ту позицију и то Зоран Жужа, приједлог СНСД-а, док је Никола Ловриновић кандидат ХДЗ-а БиХ. Поред њих, надлежна комисија је добила још два имена и то Мехмеда Брадарића из СДП-а, док је СДА предложила Хазима Ранчића.

- Планом рада Заједничке комисије за одбрану и безбједност за прошлу годину нису испуњене обавезе о питању избора парламентарног војног повјереника. Та покренута процедура биће окончана и то тако што ће, вјероватно, свако гласати за кандидата из своје странке. Више него извјесно јесте и то да нико од тренутно предложених кандидата за војног повјереника неће добити потребан број гласова од чланова комисије - казали су “Гласу” у Заједничкој комисији за одбрану и безбједност.

Након што покренута процедура буде поништена у надлежној комисији наводе да ће услиједити све испочетка, односно покретање нове процедуре.

- Поново ће свако достављати своје приједлоге кандидата за позицију парламентарног војног повјереника. Вјерујемо да ћемо у другој процедури окончати избор насљедника Шиљеговића, односно да ће се странке тада договорити коме ће уопште та позиција припасти - наводе у Заједничкој комисији за одбрану и безбједност.

Како сада ствари стоје представници СНСД-а и ХДЗ-а требало би да се договоре чији ће кадар наслиједити Бошка Шиљеговића, јер Бошњацима та позиција не би требало да припадне јер су њихови кадрови на челу Министарства одбране, али и заузимају позицију генералног инспектора.

- Теоретски је могуће да та позиција припадне Хрватима, али ако будемо гледали однос снага у Министарству одбране о питању заступљености конститутивних народа та позиција требало би да припадне Србима - казала је “Гласу” посланик СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ Сања Вулић. 

Према процедурама, избор парламентарног војног повјереника требало би да потврди и Представнички и Дом народа Парламента БиХ.

Шиљеговић је у септембру 2009. године почео пробни мандат. Крајем 2012. му је започео први петогодишњи мандат као парламентарног војног повјереника, а потом је изабран и у други петогодишњи мандат. Закон је прописао могућност једног поновног избора парламентарног војног повјереника, тако да по Закону о парламентарном војном повјеренику БиХ, Шиљеговић нема више право бити изабран на ту функцију.

Заштита права

Позиција парламентарног војног повјереника успостављена је са циљем јачања владавине права, заштите људских права и слобода војних лица и кадета у Оружаним снагама БиХ и Министарству одбране БиХ. Његов задатак је да врши контролу рада и других питања у области заштите људских права и слобода војних лица и кадета у ресору одбране.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана