Војислав Вулетић: Руски гас потекао, али ЕУ не може да одахне

Вељко Зељковић
Војислав Вулетић: Руски гас потекао, али ЕУ не може да одахне

Руски гас потекао је јуче поново “Сјеверним током 1”, највећим гасоводом између Русије и Њемачке након десетодневног застоја због редовног годишњег ремонта, али Европа и даље не може да одахне.

Каже ово у интервјуу за “Глас Српске” економски аналитичар и предсједник Скупштине Удружења за гас Србије Војислав Вулетић, појашњавајући да се ЕУ у протеклом периоду понашала недомаћински, гурајући у други план интересе привреде и грађана.

- Они сада плаћају цех. Треба подсетити да је “Сјеверни ток 2” грађен јер су они имали потребу за већим количинама гаса. Нису им биле довољне количине из “Сјеверног тока 1”. Како је рад другог гасовода блокиран због рата у Украјини, велики број европских земаља се нашао у проблему, јер није у прилици да на брз начин дође до довољних количина. И то је велики проблем, јер иде зима. Сада када треба да се пуне подземна складишта и резервоари, они не знају где наћи гас - истакао је Вулетић.

ГЛАС: Шта би се десило када би Русија у случају неке “више силе” престала да испоручује гас?

ВУЛЕТИЋ: Мислим да такав сценарио није реалан. Русија европским земљама годишње испоручи око 200 милијарди кубних метара гаса, чија је вредност око 100 милијарди долара. Зашто би онда они прекидали са овим испорукама!? Интерес Русије је да прода што више својих енергента, поготово у ситуацији када су под економским и финансијским санкцијама. Мислим да једино решење за Европу јесте отварање гасовода “Сјеверни ток 2”, уколико желе да избегну апокалиптичне сценарије током наредне зиме.

Бојим се да многе земље неће успети да напуне своја подземна складишта и направе неопходне резерве те ће за њих ово бити изузетно тешка зима. Гријање ће бити скупо. Питање је да ли ће бити и редовно. Није искључено ни да буду уведене неке рестриктивне мере.

ГЛАС: Европске земље су у константној потрази за новим изворима гаса. Који су то потенцијални, а који реални извори снабдијевања?

ВУЛЕТИЋ: Лепо сте то констатовали - који су то потенцијални, а који реални извори. Сви причају како има доста извора снабдевања. Али варају се, нема их. Једино Русија има довољних количина. Течни гас који се сада купује и допрема из САД, Кувајта и Египта не може подмирити све потребе. Америка је обећала да ће испоручити 15 милијарди кубних метара течног гаса, што је само три одсто од неопходних количина. ЕУ годишње троши око 500 милијарди кубних метара. Поред Русије највише гаса тренутно има Иран, али верујем да Техеран неће хтети да Европи излази у сусрет. Политика се превише умешала у економију и енергетику.

ГЛАС: Све чешће се може чути и како поједине европске земље, попут Мађарске, требало да се солидаришу и подијеле своје резерве гаса са онима којима недостаје.

ВУЛЕТИЋ: Постоје државници и политичари. Преседник Мађарске Виктор Орбан је државник, јер се брине о интересима своје земље. Брине се о привреди и грађанима. О економији и будућности. С друге стране, они који то предлажу нису друго до политиканти и демагози.

ГЛАС: Из Брисела је поручено и како енергетика у садашњим околностима треба да има приоритет над климом те да је потребан краткорочни повратак фосилним горивима, да би била спријечена опасност од грађанских немира.

ВУЛЕТИЋ: То су ти демагози и политиканти. Они играју онако како им кажу шефови - власници великих компанија. Прво су измислили климатске промене, како би се опљачкале земље у развоју. Америка нема више угља и термоелектрана. Али зато Кина има. Због тога је много ствари измишљено и наметнуто. Све то је једна велика планетарна превара. Што се тиче немира, не треба искључити ни ту могућност.

Струја

ГЛАС: Да ли се ови проблеми у вези са гасом могу прелити и на снабдијевање струјом?

ВУЛЕТИЋ: Што се тиче ових наших балканских простора, мислим да до тога неће доћи, јер ми немамо толико енергетских капацитета на гас. Када је у питању Европа, мислим да је све могуће, али не у мери у којој би дошло до неких драстичних поремећаја у снабдевању струјом. Проблем може бити уколико велики број људи пређе на гријање струјом. Верујем да ће се многи гријати ћебадима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана