Вођевић: Захвалност свим грађанима који су имали храбрости да се 1996. врате у град

Г.С.
Вођевић: Захвалност свим грађанима који су имали храбрости да се 1996. врате у град

МРКОЊИЋ ГРАД, - Начелник општине Мркоњић Град Драган Вођевић изјавио је Срни да ће обиљежавање Дана општине и 28 година од повратка становништва из избјеглиштва бити обиљежено низом свечаности, као израз захвалности према свим грађанима који су имали храбрости и одлучности да се 1996. године врате у град.

"Овогодишњи програм обиљежавања употпунили смо културним и спортским манифестацијама, а као централни догађај издвајамао свечану академију, када награђујемо заслужне грађане и организације из наше заједнице", рекао је Вођевић.

Он је истакао да ће парастосом у капели Светог апостола Марка, те поменом и полагањем вијенаца на спомен-обиљежја биће одата почаст свим страдалима у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.

Тродневно обиљежавање Дана општине Мркоњић Град - 4. фебруара почеће данас отварањем изложбе под називом "410 година династије Романов" у галерији Културног центра у Мркоњић Граду са почетком у 18.00 часова, најављено је из општине.

Од 18.30 часова вечерас Културно-умјетничко друштво "Петар Први Карађорђевић Мркоњић" одржаће годишњи концерт у позоришној сали Културног центра "Петар Кочић".

Свечана академија биће одржана сутра у позоришној сали Културног центра "Петар Кочић" са почетком у 18.00 часова.

У недјељу, 4. фебруара, у капели Светог апостола Марка у 12.00 часова биће служен парастос за страдале у Одбрамбено-отаџбинском рату, те положени вијенци на градском гробљу и Тргу српске војске.

Програм свечаног обиљежавања Дана општине Мркоњић Града биће завршен у недјељу, када ће у 19.00 часова бити одржано финале Градског турнира и избор најбољег спортисте у Спортској дворани Арена "Нове банке".

Дан општине Мркоњић Град, 4. фебруар, установљен је као дан сјећања на 4. фебруар 1996. године, када су се, послије вишемјесечног избјеглиштва, становници овог града вратили на своја огњишта.

На подручју општине Мркоњић Град током 117 дана хрватске агресије порушено је и запаљено више од 2.000 стамбених објеката, док је 6.000 кућа оштећено и опљачкано. Ратна штета процијењена је на 670 милиона КМ.

Једна од највећих гробница у Републици Српској откривена је у Мркоњић Граду, гдје је пронађено 181 тијело жртава, међу којима 81 цивил, 97 бораца Војске Републике Српске, три припадника Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

Међу ексхумиранима било је 10 жена. У мањим гробницама у овој општини пронађено је још 176 тијела цивила, припадника Војске и МУП-а Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана