Вођа "Вукова с Вучијака": С поносом гледамо на свој ратни пут у борби за Српску

Срна
Вођа "Вукова с Вучијака": С поносом гледамо на свој ратни пут у борби за Српску

ПРЊАВОР - На Вучијаку код Прњавора данас ће бити обиљежене 33 године од формирања прве српске добровољачке јединице "Вукови с Вучијака" који ће касније постати Први ударни батаљон Првог крајишког корпуса Војске Републике Српске и одиграти улогу у кључним биткама за одбрану отаџбине.

Миро Шикарац, који је послије смрти команданта Вељка Миланковића, стао на чело јединице, испричао је Срни да су "Вукови" имали готово пресудну улогу у пробоју Коридора, јер су као врх Првог Крајишког корпуса били на правцу на којем је било скоро немогуће пробити линију.

"Ту треба истаћи битку за Цер, која је била преломница у том историјском подвигу пробијања Коридора", рекао је Шикарац.

Шикарац је навео да су у битки за коридор многи његови саборци дали животе и да су многи рањени, да су то били крвави дани за ову јединицу, али да су истовремено поносни јер је циљ остварен.

"Вукови“ су, додао је Шикарац, учествовали у ослобађању Дервенте, Бијелог Брда, Модриче, Кршића, у биткама на Градчцу, Озрену и на многим другим ратиштима.

Он је нагласио да с поносом гледа на ратни пут "Вукова с Вучијака", који су као двадесетогодишњи младићи устали да бране своје куће, села, градове.

"Кад су времена тешка увијек искораче неки људи изабрани да стану у одбрану свог народа. Тако смо и ми. Прва прича везана за `Вукове` је Јасеновац. Ми смо прва јединица која је ушла у Јасеновац и ослободила град и села око њега. Такође, једна од наших првих акција је окретање репетитора на Козари према Србији како бисмо добили тв сигнал из Србије", рекао је Шикарац.

Он је навео да су "Вукови" били организована јединица и учествовали у борбеним дејствима да помогну свом народу у тренутку када се у БиХ још није водио рат, те подсјетио да је било више покушаја ликвидације јединице, али их то није поколебало.

"Постојале су одређене наредбе, до којих смо дошли послије рата, гдје се јасно види да су одређени чланови, као и сам комадант Вељко Миланковић били предвиђени за ликвидацију", истакао је Шикарац.

Својим борбеним успјесима и храброшћу израсли су у елитну јединицу, да би 22. јуна 1992. године, по наређењу генерала Момира Талића, били формирани као Први ударни батаљон Првог крајишког корпуса Војске Републике Српске.

"Данас чувамо успомену на наше погинуле другове и све саборце који су умрли у послијератном периоду, што од посљедица рањавања, што од болести. То је наша највећа обавеза. Нико није заборављен, обилазимо њихове гробове, али и њихове породице", истакао је Шикарац.

Настоје, каже, очувати успомене на свој ратни пут и тај дио историје српског народа пренијети својој дјеци.

Шикарац је навео и да се "Вукови с Вучијака" с посебним поносом сјећају свог команданта Вељка Миланковића, који је у најтежем тренутку стао на чело јединице.

"Била је то огромна одговорност, али Вељко је то одрадио поштено и крајње патриотски. Постао је легенда, омиљен код нас, својих сабораца, али и у народу, тако се и данас прича о Вељку радо прича. Народ га није заборавио и воли га, а за нас је част што смо имали таквог команданта", рекао је Шикарац.

Кроз прву српску добровољачку јединицу "Вукови с Вучијака" прошло је око 1.000 бораца, погинула су 43, а рањено је око 200 припадника.

Предсједници Републике Српске одликовали су јединицу "Вукови с Вучијака" Орденом Милоша Обилића и Орденом Карађорђеве звијезде Републике Српске првог реда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана