Вода угрозила фарме говеда

Срна
Вода угрозила фарме говеда

ГРАДИШКА - Седам фарми са више од 400 грла говеда у градишким селима Совјак и Јабланица одсјечено је од пута након што је срушен мост у Совјаку, саопштило је Удружење пољопривредних произвођача - мљекара Републике Српске, које је позвало надлежне да помогну.

Према подацима Милидрага Гојковића из Удружења, у неколико села ситуација је критична због обилиних падавина, набујале ријеке Саве и раста подземних вода, а поједини фармери припремају се за евакуацију.

Из Удружења наводе да је мост у селу Совјак срушен и да је од пута у селима Совјак и Јабланица одсјечено седам фарми, на којима је угрожено више од 400 грла говеда.

-Угрожени су и пољопривредна механизација, али и љетина, односно храна за стоку, а додатни проблем ће бити ако падне снијег -, наводи се у саопштењу.

Додају да је прилаз селима сада омогућен само шумским путевима који брзо пропадају због велике концентрације саобраћаја.

-Овим путем молимо све надлежне да предузму све што се може да се олакша живот у овим селима. Потребно је извршити адаптацију моста што прије или ставити привремени понтонски мост до стварања услова за изградњу ново - наводе из Удружења пољопривредних произвођача - мљекара Републике Српске.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана