Вода се повлачи, слиједи процјена штете

ГС
Foto: Велибор Трипић

НОВИ ГРАД - У општини Нови Град укинута је ванредна ситуација која је била проглашена због поплава које су настале усљед обилних падавина, а начелник општине Мирослав Дрљача рекао је да су сада на снази редовне мјере заштите од поплава.

Истакао је да се вода се повукла за 89 цениметара.

- Нисмо имали посебних акција на терену током ноћи - рекао је Дрљача јутрос за РТРС.

Навео је да имају 166 пријава за оштећена која су настала због поплава.

- Најтежа су оштећена улазак воде у стамбене просторе, укупно 61 пријава - навео је Дрљача.

Истакао је да имају 25 пријава за клизишта.

- Не мислимо да су ово коначни бројеви. Сада слиједи процјена штете - закључио је Дрљача.

Начелник оштине Костајница Никола Јањетовић рекао еј јутрос да се Уна почела повлачити и да су успјели да сачувају центар Костајнице од поплаве.

Јањетовић је рекао да је ноћ протекла радно.

- Сад нам је план да избацимо воду из поплављених кућа, да се оне очисте, дезинфикују и обезбиједе. Имамо довољно пумпи на терену - поручио је Јањетовић.

Он је напоменуо да је потребно у будућности радити на пројекту и направити баријеру како би се Костајница одбранила од поплава.

-Водостај Сане у Приједору је опао и ситуација је повољна - рекао је шеф Одсјека цивилне заштите Мирослав Крнета и позвао грађане да се обрате Територијалној ватрогасној јединици ако је потребно испумпавање воде.

-Обавјештавамо грађане, уколико воду, која је остала у такозваним природним депресијама, треба испумпавати, да се обрате Територијалној ватрогасној јединици на број 123 - рекао је Крнета новинарима у Приједору.

Он је навео да Сана и даље опада и да је узводно у Санском Мосту водостај мањи за 123, а у Кључу за 71 центиметар, те да је проходан пут према Бишћанима.

Водостај Уне у Козарској Дубици константно опада, а у благом је паду и ниво ријеке Саве, потврђено је у општинском Одсјеку цивилне заштите.

Ниво Уне је тренутно 471 центиметар, а Сава је након благог раста сада у благом опадању и њен ниво је 868 центиметара.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик разговарао је јуче с начелником Козарске Дубице Раденком Рељићем који га је упознао о ситуацији у Козарској Дубици насталој усљед поплава.

У овој општини поплављено је шест, а водом је окружено 37 стамбених објеката у насељу Шпиља. Срушена су два моста, а појавила су се и три клизишта.

По повлачењу и испумпавању воде, услиједиће дератизација, дезинфекција и процјена штете.

На магистралном путу Козарска Дубица-Костајница, у мјесту Шпиља, пуштен је саобраћај за теретна возила, док је саобраћај за путничка возила и даље потпуно обустављен.

Усљед изливања ријеке Уне, ова саобраћајница је јуче и прекјуче била потпуно затворена за саобраћај.

Водостај Сане јутрос износи 362 центиметра, а максимум у овом мјесецу је био 468, прије 48 часова. На 420 центиметара, проглашава се први степен одбране од поплава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана