Воћари и УИО “заратили” због пореза

Милијана Латиновић Радошевић
Foto: Архива

БАЊАЛУКА - Воћари у Српској тврде да им Управа за индиректно опорезивање БиХ тражи да плате порез на субвенције и подстицаје које су годинама уназад добијали кроз различите пројекте, док се у УИО позивају на закон о ПДВ-у према којем субвенција која је утицала директно на цијену добара и услуга мора бити опорезована.

Предсједник Удружења воћара РС Драгоја Дојчиновић рекао је јуче за “Глас Српске” да УИО БиХ тражи да произвођачи плате порез за све подстицаје, субвенције и регресирано гориво које су добијали од 2008. године. 

- Код неколико произвођача су већ били инспектори. Све је помало нејасно. Субвенција је, како они тумаче подложна ПДВ-у, а подстицај није - рекао је Дојчиновић и додао да ће се за помоћ обратити Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

Дојчиновић каже да Удружење не зна кога све инспектори контролишу те да је чуо да су били и код произвођача у ФБиХ.

- Ми морамо изаћи у јавност и упознати институције. Имамо у Сарајеву представнике Српске, тражићемо састанак са њима - рекао је Дојчиновић.

Истиче да је питање како би воћари прошли уколико би све морали да плате.

- Половина произвођача у РС узима подстицаје. Примјера ради, ја сам за десет или 15 година добио око 250.000 КМ на шта би порез износио око 40.000 марака плус камата и још кажу да то подлијеже и казни - објашњава Дојчиновић и сматра да је требало да књиговође буду упућене у све када се наведени члан закона почео примјењивати и да се то ради годину за годину.

Он тврди да воћари не бјеже од плаћања свега што треба.

- Држава не може да живи без пореза, али нема никаквог смисла да ми сад плаћамо ретроактивно за 20 година - истакао је први воћар Српске.

У УИО наводе за “Глас” да ниједна активност, како у ранијем периоду, тако ни она коју тренутно спроводи Управа, односно надлежни Сектор за порезе нема карактер посебне контроле усмјерене на воћаре и поменуте субвенције и подстицаје које евентуално прима ова категорија пореских обвезника. 

- Раде се само редовне контроле дефинисане редовним мјесечним плановима те уколико се наведена ситуација и догодила, јасно је да је до ње могло доћи само у склопу неке од редовно спроведених контрола код ПДВ обвезника - навели су у УИО.

Појашњавају да је предмет редовне контроле сигурно био неки порески обвезник који је имао субвенцију, а која је утицала директно на цијену те да се то онда мора опорезовати према члану 20. став један Закона о ПДВ-у.

- У закону јасно стоји да је пореска основица промета добара и услуга опорезиви износ накнаде (у новцу, стварима или услугама) коју обвезник прими или треба да прими за испоручена добра или пружене услуге, укључујући субвенције које су непосредно повезане са цијеном тих добара или услуга, у коју није укључен ПДВ, ако овим законом није другачије прописано - појаснили су у УИО.

ПРАВНА ЗАШТИТА

Драгоја Дојчиновић каже да ће произвођачи ангажовати адвокате уколико буде потребно.

- Нећемо сједити скрштених руку. Адвокати једва чекају да воде такве спорове - поручио је Дојчиновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана